Columns

Femke raakt in paniek op het station

Foto: Kees Rutten

Femke Boonstra studeert Journalistiek aan de HU en schrijft columns voor Trajectum.

’Bliep: saldo te laag.’ Ik mag niet door de poortjes. Saldo te laag? Ik raak in de war en begin aan mezelf te twijfelen. Ik ben toch nog steeds student? En ik heb toch studenten-ov?

Ik bel DUO. De aardige meneer aan de andere kant van de lijn weet mij binnen een minuut een totale hartverzakking te bezorgen. ‘Ik zit mee te kijken in je DUO, maar je bent helemaal geen student.’

Geen student? Hoe dan?

Ik weet het gelijk, als hij die woorden uitspreekt: nu ben ik de lul. Na mijn halve paniekaanval op het centraal ga ik op een bankje zitten en bel het STIP. Met totale tegenzin. Het is namelijk altijd hetzelfde met dat soort bureaucratische instellingen. ‘Ik weet het ook niet Femke, bel die, mail die, nee toch bellen, nee toch mailen, je moet niet hier zijn, maar daar.’

Ik heb inmiddels vijf mensen aan de telefoon gehad en ben nog geen barst verder. Zoals jullie misschien weten heb ik een half tussenjaar. Om dus (ironisch genoeg) het gedoe van een half- of heel tussenjaar te voorkomen heb ik mezelf ingeschreven bij de hogeschool als ‘flexstudent’. Tenminste, dat dacht ik dus.

Het irritante is gewoon dat ik dat flexstuderen in eerste instantie helemaal niet wilde. Het werd me aangeraden door de HU, omdat dit om een of andere duistere reden geen ‘stage’ genoemd kon worden. Eindstand: flexstuderen is dus helemaal niet zo flex.

Als iemand die dit leest eenzelfde soort probleem heeft gehad en, nog veel belangrijker, daarna een oplossing heeft gevonden. HIT ME UP!

**********************************

Reactie van de HU, van 1 november:

Beste Femke,

Vervelend om dit bericht op Trajectum te lezen. Om ingeschreven te worden als student bij de Hogeschool Utrecht moet je aan de inschrijfvoorwaarden voldoen. Voor een herinschrijving gaat het hierbij om de betalingsverplichting in studielink. Voor een flexstudent geldt hetzelfde als voor een reguliere student. Studenten die nog niet aan de inschrijfvoorwaarden hebben voldaan, worden meerdere malen hieraan herinnerd (via mail en sms). Als er niet wordt gereageerd wordt een student uitgeschreven. In de niet-inschrijfbrief staat aangeven hoe je in beroep kunt gaan tegen dit besluit. Als je nog vragen hebt, neem dan graag contact met ons via Flexstuderen@hu.nl

Projectteam Flextuderen