Nieuws

Gino Kleisen wint SvJ-prijs met fotoreportage

De SvJ-prijs wordt elk jaar uitgereikt aan de student van de School voor Journalistiek die de beste productie van het voorgaande schooljaar heeft gemaakt. De winnende fotoserie ‘Afghaanse vluchtelingen in Iran’ van Gino Kleisen maakte veel indruk op de jury.

Dinsdag 19 mei is de SvJ-prijs 2015 uitgereikt door Piet Bakker, HU-lector Massamedia en Digitalisering, in het auditorium van de faculteit Communicatie en Journalistiek (FCJ). Naast lof van de jury ontving Kleisen de hoofdprijs van duizend euro.

De fotoserie is gemaakt in Iran, waar Kleisen in juni 2014 naartoe reisde voor een opdracht vanuit de inhoudsspecialisatie Buitenland. Op dat moment leefden daar naar schatting twee miljoen illegale Afghaanse migranten op zoek naar veiligheid en werkgelegenheid.

Een rapport van Human Rights Watch over de Afghaanse migranten zorgde ervoor dat Kleisen naar Iran reisde. ‘Het leek me een concreet startpunt voor een fotoreportage. En het is een prachtig land. Het land heeft een negatief stigma dat het onveilig is, maar dat heb ik zelf niet zo ervaren. De mensen daar zijn gastvrij, open en lief en ik voelde me op mijn gemak daar.’

Robert Oosterbroek zat in de jury en heeft vorig jaar de SvJ-prijs gewonnen. Daarnaast mocht hij vorig jaar ook de Zilveren Camera in ontvangst nemen. Volgens hem is het onderwerp van de fotoserie journalistiek goed uitgekozen. Oosterbroek: ‘Het zijn prachtige beelden met een goede afwisseling van detail- en portretfoto’s. Daarnaast gaat het niet alleen om foto’s maken. Het is ook de weg ernaar toe. Het kan lastig zijn om mensen aan te spreken en bij mensen in huis te komen. Je ziet ook emotie terug, dus dat heeft hij goed uitgevoerd’.

Foto: Gino Kleisen