Columns

Het komt wel goed met ons en onze planeet

Maartje Huvenaars
Maartje Huvenaars

Maartje Huvenaars studeerde tot voor kort Journalistiek aan de HU.

Ik zie het steeds meer om me heen, leeftijdsgenoten die depressief zijn omdat ze geen vertrouwen hebben in de toekomst. Ook op sociale media geeft het algoritme mij filmpjes van mensen die het niet meer zien zitten. ‘Over 20 jaar zijn we er toch niet meer dus we moeten nu genieten van het leven.’ Ik vind het vervelend om te zien dat mensen zich zo voelen, zelf denk ik namelijk dat het allemaal wel goed komt.

Ik snap waar het hopeloze gevoel vandaan komt. De regering zit op z’n luie reet en dat de BBB het grootst is geworden voelt als een nederlaag voor Nederland. Maar zodra de nood aan de man komt redden we ons wel. Op een gegeven moment zijn alle wappies uitgestorven (door Covid-23 ofzo), stoppen de boeren met miepen en krijgt Rutte eindelijk een partner waardoor hij zich met andere dingen bezig kan houden. Koppel hem met Caroline, die heeft ook teveel tijd en denkruimte.

Als ik zie hoe gepassioneerd wij – Gen Z – bezig zijn met het milieu, denk aan kleding thriften, vleesvervangers eten en niet op de BBB stemmen, dan denk ik dat wij de wereld wel een betere plek kunnen maken. Alleen doen we het vanuit onze 10m2 studentenkamer.

Ik maak me niet zoveel zorgen, al komt dat deels omdat ik ook niet meer zoveel naar het nieuws kijk. Als Lubach het niet presenteert vind ik er niks aan. En ik probeer, zoals die ene irritante vriend in de vriendengroep, alles op een minder cynische positievere manier te bekijken.

Bijvoorbeeld: ons immuunsysteem kan ons prima beschermen tegen het microplastic in ons bloed (goodnewsnetwork). Willem Engel verliest weer een rechtszaak tegen een viroloog (nu.nl). En Nick & Simon staan voor de laatste keer in Ahoy (Showniews). Dat zijn nou dingen waar ik vrolijk van word.