Columns

Het ligt niet aan de vrouwen in die broekjes

Maartje Huvenaars
Maartje Huvenaars

Maartje Huvenaars studeerde tot voor kort Journalistiek aan de HU.

Tijdens de hittegolf kwam ik alleen maar berichten tegen van scholen die korte rokjes verboden. Vooral NOS stories moest bij elke middelbare school een apart bericht maken. Die comments daaronder verschilden ook van ‘als docenten worden afgeleid moeten ze geen docent worden’ tot ‘waarom gaan vrouwen naar school, ze moeten weer terug achter het aanrecht’. Een goede representatie van de polarisatie in Nederland.

Wat mij zo boos maakt over het hele rokjesgebeuren is het feit dat men nauwelijks nog rokken kan kopen die je billen bedekken. Als ik een H&M of ZARA binnenloop en om me heen kijk dan stel ik altijd de vraag: is het een haarelastiekje, een zweetband, of een strapless topje? Negen van de tien keer heb ik het fout en blijkt het een minirok te zijn. Er zijn nog wel winkels waar je lange rokken vindt, maar ik zie weinig leeftijdsgenoten bij de HEMA of C&A. 

Met vrouwenbroeken werkt het net zo, je hebt de keuze tussen: korter dan je onderbroek, of lang. Gelukkig worden de korte pijpen gecompenseerd met de high waist die inmiddels tot je schouders komt. Daar moeten uiteraard ook T-shirts bij die niet langer zijn dan je sleutelbeen.

Als je een rok wil kopen en dragen is het lastig om een mooie lange te vinden. Het is jammer dat de huidige modetrends de seksualisering van vrouwen versterken. Het is nooit goed. Als je te weinig kleding draagt word je uitgemaakt voor slet, en met te veel kleren ben je preuts of onderdrukt.

Volgende week wordt het 30 graden en worden de minirokken en topjes weer uit de kast getrokken. Mocht je dat nou afleidend vinden, stap dan niet op de vrouw of het meisje af met de zin: ‘Trek maar even wat anders aan want dit is te kort.’ Zeg in plaats daarvan: ‘Sorry dat de modewereld gefaald heeft en niks beters kan bieden.’ Dan benoem je de situatie en kun je gewoon weer doorgaan met je leven.