Achtergrond

High five: studententorens met ‘bijna New Yorkse allure’

Op 1 december start de bouw van High Five, een groot nieuwbouwproject tussen het blauwwitte studentencomplex Johanna en de studentenflat aan de Cambridgelaan. In de strijd tegen de woningnood moet het een oplossing bieden voor bijna duizend studenten. SSH, architecten en projectontwikkelaars vertellen over de plannen: ‘Het is het pareltje van de SSH-linie!’.

‘Naar verwachting gaat de bouw zo’n twee jaar duren’, vertelt Madelon van Gameren van SSH. ‘Daarmee komt er ruimte voor zeker 921 studenten. Het is een groot en duurzaam project.’

Van Gameren ziet High Five als het pareltje van de SSH-line-up. Het gebouw gaat twee torens met 21 verdiepingen tellen, bovenop de fietsenstalling in de kelder. Er komen 721 zelfstandige studio’s plus tweehonderd gedeelde woningen Van Gameren: ‘We werken met nieuwe, duurzame technologieën en het gebouw wordt energieneutraal. Het krijgt meerdere warmtepompen en de pergolaconstructie in de binnenruimte komt vol te hangen met zonnepanelen.’

‘Verder komen er standaard woonvoorzieningen als een wasserette, een terras, een studeerruimte en een chillhoek op de begane grond’, vervolgt Van Gameren.

Verbinding met Rijnauwen en Amelisweerd

Voor het ontwerp van het gebouw is OZ Architects ingeschakeld. Die meldt over dit project: ‘Door veel van de grote, hoge torens krijgt Utrecht Science Park toch internationale allure. Bijna New York.’

De vormgeving van de tuinen plus de verbinding met Amelisweerd en Rijnauwen ligt bij de landschapsarchitecten van OKRA, bekend van de ontwikkeling van de Catharijnesingel en de oude spoorbaan in het centrum.

Jebber is de projectontwikkelaar van het gebouw op de campus en werkt samen met VORM 2050, gespecialiseerd in de prefabricage van gebouwen. Door die prefabricage kan het bouwproces een stuk sneller dan voorheen het geval was bij dit soort grote projecten.

SSH, de stichting studentenhuisvesting, is eigenaar van het gebouw. De organisatie bezit in tenminste zeven steden in totaal ruim 19.000 studentenwoningen.

De buren: 1002 en 552 studentenkamers

Het gebouw komt naast het Cambridgelaancomplex, opgeleverd in 1999 met 1002 woonruimten. Tegenover dat gebouw staan de Bisschoppen, twee woontorens van 67 meter hoog, met twintig verdiepingen. Daarin biedt SSH ruimte aan in totaal 552 studenten. Een flat is rood, de ander is grijs. Beiden zijn officieel geopend in 2007.

Belangrijke aanzet voor de High Five was de Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040. In dat beleidsplan van twee jaar geleden staat dat er tot die tijd tweeduizend woonplaatsen voor studenten bij moeten komen op Utrecht Science Park (USP). In heel Utrecht komen er ongeveer 60.000 woningen bij tot die tijd, aldus dit plan.

Volgens de woordvoerder van Dennis de Vries, wethouder van de PvdA met de portefeuille huisvesting, werd in 2020 afgesproken in totaal bijna één miljard te investeren tegen de woningcrises. ‘Er moest meer gebouwd worden en toen kwam de gemeente met het MIRT (meerjarenprogramma infrastructuur, ruimte en transport, red.). Voor het USP wordt 12,5 miljoen geïnvesteerd in woningbouw door de gemeente Utrecht. Dan gaat het om het beschikbaar stellen van grond en ruimte, het doorverkopen aan projectontwikkelaars. Dit geldt voor 2022 en voor komende jaren. Voor het project aan de Cambridgelaan is ongeveer 300.000 euro beschikbaar gesteld.’

Er volgen nog meer gebouwen om van het Science Park verder uit te bouwen als een kenniscentrum, zegt de woordvoerder. ‘In mei 2020 hebben we met SSH, de onderwijsinstellingen en studenten afgesproken 5500 woningen voor hen te bouwen.’ Dit voornemen geldt tot 2025. Tot 2030 komen hier nog tweeduizend woningen bij.

Een rustigere indruk

De SSH-woordvoerder zegt ook dat er nu goed gekeken wordt naar de verdroging, verzakking en verzuring van de bodem rondom fort Rijnauwen en landgoed Amelisweerd. ‘Dat is een van de redenen dat we nu al begonnen zijn met dat bodemonderzoek. We willen duurzaam bouwen, niet dat de grond verwaarloosd wordt’, zegt Van Gameren.

Daarnaast komt er veel aandacht voor natuur en milieu. Er komen veel planten en de energie wordt bijna helemaal duurzaam opgewekt. De groene voorzieningen moeten niet alleen schonere lucht bieden, maar ook een rustigere indruk. Het isoleert warmte in de seizoenen en weerhoudt het drukke, urbane stadsgeluid het hele jaar door.

De locatie