Achtergrond

Hoe alcoholvrij was de UIT dit jaar werkelijk voor minderjarigen?

Bier. Foto: Istock

‘Het hoogtepunt van deze eerste UIT-dag? Alcohol’. De ‘UIT-lopers’ lusten graag een biertje. Alleen minderjarigen mogen niet drinken, ook al zouden ze volgende week 18 worden. En dat zijn er nogal wat. Hoe gemakkelijk is het voor hen om de regels te omzeilen? En hoe graag willen ze dat?

Lisa Sanders, projectleider van de Utrechtse Introductie Tijd, windt er in eerste instantie geen doekjes om: ‘We hebben een hele batterij beveiligers en vrijwilligers om de boel hier in de gaten te houden. Als die een minderjarige zien drinken, knip ik het polsbandje door en is het einde verhaal. Ze dragen knalgele bandjes, dus het kost ons geen moeite ze eruit te pikken.’

Fleur. Foto: Kees Rutten

Fleur (17) gaat straks Hbo Rechten doen. Ze vond het jammer dat ze niet mag drinken. ‘Iedereen werd losser behalve ik, dus ik kreeg zin om mee te doen. Ik moest ook steeds weigeren als mensen me een biertje aanboden. Ze zagen mijn gele bandje niet door mijn lange mouwen. Toch heb ik geen seconde overwogen om stiekem toch te drinken. De UIT is veel te gezellig om bij te worden weggestuurd.’

Fenne. Foto: Kees Rutten

Senne (17), straks student Electrotechniek: ‘In het park heb ik stiekem gedronken. Mijn mentor haalde een biertje voor me bij Albert Heijn. Zo heb ik alle dagen één biertje gedronken, als ik zeker wist dat niemand me kon zien. Ze waren retestreng. Ook wel goed, want alcohol is slecht voor je brein. Althans, als je excessief drinkt. Dus het valt eigenlijk wel mee.’

Mijntje. Foto: Kees Rutten

Mijntje (18), straks student Verpleegkunde: ‘De organisatie is ontzettend streng, dus ik zou geen minderjarige aan een drankje helpen. Als je drie biertjes bestelt, moet je de 18-plussers die je trakteert meenemen naar de bar, anders krijg je niks. Ik heb ook die gedragscode moeten ondertekenen en ik wil niet riskeren dat ik mijn bandje verlies. Bovendien vind ik het terecht hoor, minderjarigen moeten hier niet compleet lamgeslagen willen rondlopen. Ik heb zelf wel gedronken voor mijn achttiende, maar nooit zo veel, en altijd met mijn ouders erbij.’

Het UIT-bestuur volgt volgens Lisa Sanders overigens gewoon de wet. Bovendien is ze minder streng dan ze op het eerste gezicht lijkt. ‘Je wordt weliswaar weggestuurd, maar je mag de volgende dag terugkomen. Als je dan een goed verhaal hebt, krijg je je bandje weer terug. We willen ze een kans geven, want ze hebben er toch 77 euro voor betaald.’