HU's catwalk

HU’s catwalk: ‘Ik voel me soms net een kerstboom’

Foto: Kees Rutten
Foto: Kees Rutten

Waarom draag je wat je draagt? In HU’s Catwalk vraagt Trajectum studenten het hemd van het lijf over hun stijl, kleding en het belang van uiterlijk. Deze keer betreedt Kaia (21) de catwalk. Ze studeert Journalistiek en we spotten haar op Heidelberglaan 15.

Foto: Kees Rutten

Wat draag je?
‘Een blauwe trui met zachte mouwen. Die zijn breed aan het einde: een soort heksenmouwen. Daarbij draag ik een zwart jurkje van jeans-materiaal en een panty. Verder voel ik me in deze hoge laarzen een echte diva. Datzelfde gevoel heb ik trouwens met mijn ruitjesjas.’

Hoe omschrijf je jouw stijl?
‘Excentriek. Opvallend. Barbie, maar dan net wat alternatiever? Ik hou van uitgesproken kleding waarin ik me mooi voel. Daar word ik blij van. Mijn luidruchtige, lieve en enthousiaste persoonlijkheid uit ik graag door mijn kleding. Als ik iemand met dezelfde kledingstijl zie als ik denk ik: cool, misschien kunnen wij het wel goed vinden. Kleding zegt iets over je.’

Ben je in je leven van stijl veranderd?
‘Zeker. Als puber was mijn kledingstijl saai. Ik was niet bezig met mode en droeg vaak een broek en een basic shirt. Met zo’n cringy tekstje als “don’t be upsetti, eat spaghetti”. Ik durfde niks omdat ik bang was om afgewezen te worden. Aan het einde van de havo ben ik steeds meer dingen gaan uitproberen. Meer opvallende sieraden, grotere oorbellen, jurkjes. Toen ik begon op de HU dacht ik: niemand kent mij hier, dus hebben ze nog geen vooroordelen over me en kijken ze niet raar op als ik iets nieuws wil proberen. Ik veranderde mijn stijl, durfde meer en werd steeds meer tevreden met wie ik ben.’

‘Als ik ze draag voel ik me een popster’

Wat is je favoriete kledingstuk en waarom?
‘Een hele moeilijke vraag, ik heb zoveel kledingstukken waar ik blij mee ben. Ik heb hele mooie laarzen gekregen van mijn beste vriend. Ze zijn wit met roze hartjes erop en hebben een dikke onderkant. Als ik ze draag voel ik me een popster. Een ander geweldig kledingstuk is een jasje met schoudervullingen en allerlei kleurige patronen. Deze heeft een van mijn beste vrienden ook en dat maakt het jasje voor mij waardevol.’

Wat zou je nóóit dragen?
‘Eigenlijk zou ik alles wel dragen, zo lang ik het maar goed combineer. Merchandise van Zeeman tot een pyjama: Vooral als er goeie oorbellen bij passen doe ik het aan.’

Foto: Kees rutten

Hoe lang stond je vanmorgen voor de spiegel?
‘Drie kwartier, maar tussendoor word ik snel afgeleid. Ik staar naar een puist of vind ineens mijn nagelvijl weer. ’s Ochtends was ik mijn gezicht, doe ik een maskertje op en breng ik eyeliner aan. Het kiezen van mijn kleding heb ik zo gedaan. Ik kijk in mijn kast en kies iets wat ik nog niet heb gedragen die week. Daarna kies ik bijpassende accessoires en piercings. Ik voel me soms net een kerstboom als ik kies welke sieraden ik allemaal ga dragen die dag.’

‘Als ik een septum laat zetten, heb ik een mental breakdown gehad’

Waar shop je je kleding?
‘Kringloopwinkels, bijvoorbeeld de Episode. Ik probeer geen fast fashion te kopen, maar soms zie ik iets leuks bij de H&M. Ik probeer er zo min mogelijk te komen, want bij kringloopwinkels hebben ze veel gave dingen.’

Heb je een kledingstuk of accessoire met een verhaal?
Mijn septum. Ik ben er dol op. Eind vorig jaar zei ik als grapje tegen vrienden: “Als ik een septum laat zetten dan heb ik een mental breakdown gehad. Dus dan moet je vragen hoe het gaat.” Toen ik de septum uiteindelijk liet zetten, moest ik mijn vrienden overtuigen dat het gewoon goed met mij ging… “Heb je nou weer iets in je gezicht?” vroeg mijn moeder toen ik met de septum thuiskwam.’

Your body is a temple en juist daarom versier ik het’

Foto: Kees Rutten

Hoe belangrijk vind je je uiterlijk?
‘Het geeft me een blij gevoel als ik mezelf kan optutten. Het is niet zo dat ik het huis niet uit wil zonder make-up, maar een kerstboom is leuker als hij versierd is, toch? Dat vind ik ook met mijn uiterlijk. Zonder de septum voel ik mij bloot. Ik werk in de horeca en draag hem onder mijn mondkapje. Mijn supervisor zei laatst dat ik mijn septum niet mag dragen wanneer de mondkapjesplicht stopt. Dat wil ik niet: dan ontslaat ze mij maar. Het is een deel van mijn gezicht, een deel van mijn zelfexpressie.’

Heb je meer piercings en tatoeages?
‘Zeker. Your body is a temple en juist daarom versier ik het. Sinds mijn veertiende heb ik een navelpiercing. Een neuspiercing mocht ik niet, mijn ouders vonden mij te jong voor een gezichtspiercing. Inmiddels heb ik een neuspiercing, verschillende piercings in mijn oren zoals een helix en natuurlijk mijn septum. Ik wil eigenlijk ook nog meer oorpiercings. Verder heb tepel piercings, dat vond mijn moeder echt erg. Wenkbrauwpiercings heb ik nog niet, ik denk dat mijn moeder echt gaat huilen als ik die neem. Al support ze mijn zelfexpressie wel hoor. Als ik het mooi vind dan is ze blij.

Ik draag nu een kettinkje dat past bij mijn oorbellen. Verder heb ik acht tatoeages. Op mijn linker onderarm een meisje met een bloemenhoofdje. Mijn vader had daar een bordje van. Als ik me verveel, kleur ik de tatoeage wel eens in met markeerstiften. Op mijn pols heb ik een schaapje. Ik kom uit Dordrecht en Dordtenaren worden ook wel schapenkoppen genoemd. Onder mijn pols heb ik een vrouwensymbooltje. Ik ben feminist en fan van vrouwen. Op mijn elleboog staan twee handen die een maan en een zon vasthouden. Deze heb ik samen met een van mijn beste vrienden laten zetten. Dat maakt het speciaal. Aan de binnenkant van mijn lip staat een hartje, maar dat is nu al vervaagd.

Op de linkervoet van mijn grote teen staat een turfsymbool met vijf streepjes. Dat is grappig: in het Engels heet een turf een tally en een teen een toe. Ik heb dus een toetally, dat klinkt als totally. Op mijn linkerbeen staat het woord temporary in mijn eigen handschrift. Als het slecht gaat is het maar tijdelijk. Je moet door. Als laatste heb ik op mijn linker bovenarm een tatoeage van Van Gogh. Ik ben fan van hem en een illustrator op Instagram heeft een hele mooie tattoo ontworpen.’

‘Ben ik nou mooier omdat ik dunner ben?’

Ben je onzeker over jezelf qua uiterlijk?
‘Ik ben tien kilo afgevallen en merkte dat mensen meer interesse in mij toonde. Dat vond ik nergens op slaan. Ik ben dezelfde persoon, ik weeg alleen minder. Ben ik nou mooier omdat ik dunner ben? Onzeker ben ik niet echt. Soms baal ik van een spleetje tussen mijn tanden. Maar waarom zou ik mij daar druk over maken als er ook een klimaatcrisis is?’

Wat vind je het mooiste aan jezelf?
‘Mijn wangen. Ik vind dat ik mooie schattige wangen heb. En ik hou van mijn krullen. Doordat ik mijn haar in laagjes draag, heb ik veel meer krullen.’

Heb je nog een kleding-tip/kleding life-hack?
‘Ik ben veel gewicht verloren, maar wilde geen nieuwe riemen kopen. Uiteindelijk heb ik een snijplank gepakt en heb ik met een spijker en hamer nieuwe gaten in de riem geslagen. Het heeft gewerkt.’