Video

Video: Hoe overleef je de lockdown? Met gezond eten!

Foto: Suzanne Vink

In de zomer kon het weer even: chillen in het het park, samen sporten en lekker eten in restaurants. Nu het aantal besmettingen is opgelopen, zitten we opnieuw veel meer thuis. Maar niet getreurd: Trajectum heeft elke week een tip voor je om de lockdown zo gezond mogelijk door te komen. 

Ming Zhu (27) is student Journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Vijf jaar geleden begon zijn zus het blog Lazy Pig Passion en Ming helpt regelmatig mee. Hij presenteert de video’s en plaatst ook recepten. De liefde voor (gezond) koken kreeg hij vooral mee van zijn ouders en hij deelt de lekkere recepten maar al te graag. Vandaag laat hij ons in de keuken van Zenwich een lekker én gezond recept zien. 

Het volledige recept (voor twee personen): 

Ingrediënten
– koffiekopje rijst (150 gram, bij voorkeur pandan of basmati)
– 1 aubergine
– 150 gram sperziebonen
– 150 gram oesterzwammen
– 1 pakje oosterse wokblokjes (van Garden Gourmet. Ook heel lekker met gemarineerde tofu reepjes)
– 1 stengel bosui
– 2 teentjes knoflook
– 1,5 eetlepel oestersaus
– 1,5 eetlepel sojasaus
– milde olijfolie of zonnebloemolie
– witte of zwarte peper
– zout
– (optioneel: 1 theelepel maizena)

Bereiding
1. Gebruik voor de rijst een kleine pan met deksel. Doe voor elk koffiekopje rijst 1,5 kopje koud water in de pan. We gaan de rijst droog koken, dus de verhouding komt best nauw. Als je niet zeker bent over de hoeveelheid water, kun je beter iets te veel, dan iets te weinig water toevoegen de eerste keer. Zet de pan met deksel op hoog vuur. Zodra het water kookt, zet je het vuur zo laag mogelijk en laat je de rijst nog 10 minuten doorkoken. Een wekker zetten is geen overbodige luxe. Het is belangrijk dat je in de laatste 10 minuten de deksel op de pan houdt, omdat de stoom in de pan helpt bij het garen van de rijst. Haal na 10 minuten de pan van het vuur en laat nog even staan met de deksel op de pan.

2. Snijd de aubergine in blokjes van 1,5 centimeter, leg op een bord met keukenpapier en bestrooi royaal met zout.
Daarna: snijd het topje van de boontjes af en snijd de boontjes eenmaal schuin doormidden.
Snijd de oesterzwammen in groffe repen. Tip: je kunt ze ook met je handen in repen scheuren. Snijd vervolgens de bosui in dunne ringen en snijd de knoflook fijn.

3. Nu gaan we alles wokken. Gebruik voor tijdsbesparing 2 koekenpannen, of gooi alles in één keer bij elkaar als je lui ent. Ik houd ervan om dingen apart te bakken, omdat de groentes dan beter hun bite behouden en niet één zompige hoop worden.

Dep voor je de aubergines bakt ze droog met keukenpapier of een keukendoek. Doe een scheut (ca. 1 eetlepel) olie in de pan, laat het heet worden op middelhoog vuur, en gooi de blokjes aubergine in de pan. Schep om, totdat ze lichtbruin beginnen te worden. Als je merkt dat alle olie uit de pan is verdwenen, kun je nog een scheutje olie toevoegen. Doe dit door de aubergine naar één kant van de pan te duwen en de olie aan de andere kant van de pan te verhitten. Door de olie te verhitten verkom je dat de aubergine de olie opzuigt als een spons. Blijf de aubergine af en toe roeren totdat alle stukken goudbruin en zacht zijn. Als het te hard gaat en de aubergine verbrandt, zet het vuur dan wat lager. Alles bij elkaar zo’n 8 minuten. 

Haal de aubergine uit de pan, verhit weer een eetlepel olie in de pan op middelhoog vuur en roerbak de sperziebonen. Deze zijn gaar als ze aan alle kanten bruin beginnen te worden en iets zachter van structuur, maar nog wel met een bite. 5-6 minuten. Bestrooi met wat zout, schep nog een keer om en haal ook de sperziebonen uit de pan. 

4. Verhit nogmaals een eetlepel olie op middelhoog vuur en voeg nu de oesterzwammen en wokblokjes toe. Schep twee minuten door en voeg de knoflook toe. Blijf af en toe roeren, de oesterzwammen zijn goed als ze zacht en beetgaar zijn, de wokblokjes als ze gebruind en licht krokant zijn. Als het zover is, voeg dan de bosui, aubergine en sperziebonen toe en schep een minuutje door, tot alles warm is. 

5. Nu gooien we de sausjes erbij. Zet het vuur op laag en voeg 1,5 eetlepel oestersaus, 1,5 eetlepel sojasaus, een flinke draai witte of zwarte peper en naar smaak nog wat zout toe aan de pan. Schep goed door, proef, voeg naar smaak eventueel nog wat extra oestersaus, sojasaus, zout of peper toe.

Als je houdt van sauzige wokjes, kun je bij deze stap 3 eetlepels water + 1 theelepel maïzena in een kopje roeren en toevoegen aan het geheel. Dit bindt de saus beter aan de groenten. 

Schep het wokje op in een kom met de witte rijst en enjoy!