De rellen van de afgelopen weken hebben laten zien hoe ook de Nederlandse bevolking massaal uit zijn slof kan schieten. En dat is nog zacht gezegd. Het heeft laten zien hoe gevoelig Nederland is voor de oproepen van (extreem)rechts. Ook groepen waar deze partijen normaliter tegen zijn, raakten geïnspireerd om mee te rellen.
De verwarring en woede rondom het coronabeleid is volkomen begrijpelijk. Vooral als je ziet dat er in andere landen wel op grote schaal gevaccineerd wordt. Als je ziet hoe op veel plekken het leven wel doorgaat met een beperkt aantal doden.
Toch merk ik dat de scheidslijn tussen woede tegen de overheid en het ontkennen van deze ziekte enorm dun is. Mensen die ik al maanden niet heb gezien, snappen niet waarom ik nu in hun bijzijn een mondkapje draag. Ze geven aan dat ze twijfelen aan het vaccin en het belang van de anderhalve meter afstand.
Dat mensen, vooral jongeren, uit gemarginaliseerde groepen enorm gevoelig zijn voor oproepen en onwaarheden van (extreem)rechts, heeft mij de afgelopen weken laten schrikken. Als deze kant van het politieke kompas iets benoemt, wat in het voordeel van deze groepen werkt, wordt vaak vergeten hoe deze mensen de gemarginaliseerde groepen willen onderdrukken.
Eén van de grootste jongeren platforms van Nederland postte een video waarin Rutte een discussie aanging met Geert Wilders. Dit met als caption: “So naar Rutte voor deze”. Onder de post regende het lovende reacties van jongeren van kleur gericht tot de demissionaire premier. Vergetend dat hij medeplichtig is aan het etnisch profileren en discrimineren van duizenden gedupeerden in de toeslagenaffaire. De veroordeling voor het aanzetten tot rassendiscriminatie. De uitspraak dat jongeren met een tweede nationaliteit zich moeten “invechten”. De man die geen excuses wil maken voor het Nederlandse slavernijverleden. De persoon die het woonbeleid zo diep verpest heeft, dat mijn generatie zal moeten vechten voor een fatsoenlijke woning. De demissionaire premier die zo nuchter de coronacrisis in is gegaan, dat het ons allen fataal is geworden.
Grote kans dat het klakkeloos overnemen van zulke citaten en clips uit de tweede kamer, het gevolg is van de kiescampagnes (die er vrijwel niet zijn) vanuit de Nederlandse overheid. Motiveer jongeren om te stemmen, zonder ze politiek te kleuren. Doe meer dan alleen een neutrale kieswijzer in te zetten. Maak politiek luchtig en humoristisch.
En voor mijn geliefde leeftijdsgenoten: stem. Als je niet voor iets bent, stem dan tegen iets. Verdiep je in de politiek. Luister de Haagse Zaken Podcast van het NRC. Waarin Lamyae Aharouay op een leuke, luchtige wijze de laatste politieke nieuwtjes brengt. Make sure dat je het idee hebt dat je ge-Represent wordt in de politiek. Op welke manier dan ook.
Maak op 17 maart gebruik van je stemrecht, want je stem doet ertoe.