Nieuws

Hoger uurloon voor hbo’ers met migratieachtergrond

Foto: Kees Rutten

Eenmaal aan het werk verdienen hbo’ers met een migratieachtergrond iets meer dan de rest. Studie en beroep maken daarin geen verschil, blijkt uit de nieuwe HBO Monitor, maar leeftijd wel.

Er is nog altijd discriminatie op de arbeidsmarkt, schrijft het Maastrichtse onderzoeksbureau voor onderwijs en arbeidsmarkt ROA. Dat valt bijvoorbeeld te merken als hbo-studenten een stage zoeken.

Stagediscriminatie

Minstens vier keer solliciteren op een stageplaats? Het overkomt één op de drie studenten met een niet-westerse migratieachtergrond. Studenten van Nederlandse afkomst hebben het makkelijker: slechts één op de zes moet net zo hard zijn best doen voor een stage.

Ook moeten migrantenkinderen na afstuderen gemiddeld bijna twee maanden zoeken naar een baan. Dat is dus inclusief degenen die meteen een baan hebben en bijvoorbeeld op hun stageplaats blijven werken. Voor studenten zonder migratieachtergrond is de zoekduur een week of vijf.

Hoger uurloon

Daar staat tegenover dat het uurloon van de migrantenkinderen 51 cent hoger is. Studierichting en beroepskeuze maken weinig verschil, zien de onderzoekers. Het gemiddelde ligt rond de 15 euro per uur en voor deze studenten dus iets hoger.

Dit heeft vooral met hun leeftijd te maken: de migrantenkinderen zijn gemiddeld anderhalf jaar ouder wanneer ze de enquête invullen. Maar als de onderzoekers voor zulke factoren corrigeren blijft er nog altijd 13 cent verschil over.

In dagblad Trouw oppert hoogleraar sociologie Maarten Wolbers (niet van het ROA) een andere verklaring: migrantenkinderen nemen vaak de route via het mbo en hebben daardoor meer werkervaring dan hun studiegenoten, wat misschien invloed heeft op hun uurloon.

Antwoorden

De uitkomsten van het jaarlijkse onderzoek zijn gebaseerd op de antwoorden van oud-studenten zo’n anderhalf jaar na hun afstuderen. In 2023 deden er meer dan tienduizend alumni mee, iets minder dan anders.

Volgens het ROA blijft het belangrijk dat werkgevers discriminatie en vooroordelen tegengaan, bijvoorbeeld met diversiteitstrainingen en goede wervingsprocedures. Het advies is om sollicitatieprocedures te standaardiseren of te anonimiseren. / HOP