Nieuws

Hogeschool Utrecht is een projectgroep Oekraïne rijker

Foto: Kees Rutten

Vandaag maakte projectgroep Oekraïne haar bestaan officieel bekend op Padualaan 101. Initiatiefnemers Margriet van der Sar, Eelco Koot en Nicolien van Lidth de Jeude willen vluchtelingen helpen in samenwerking de gemeente en het bedrijfsleven.

Naast de initiatiefnemers kwam Jan Bogerd aan het woord. Hij liet weten trots te zijn op de reputatie van de HU wat betreft de hulp aan vluchtelingen.

Krijgen vluchtelingen die niet uit Oekraïne komen straks dezelfde hulp, luidde een vraag uit het publiek. Het eerlijke antwoord daarop was nee. Bogerd: ‘Vluchtelingen uit Europa hebben nu eenmaal bij binnenkomst meteen meer rechten. Een BSN-nummer, werkvergunningen, studeren: het kan allemaal op korte termijn geregeld worden.’ Die ongelijkheid was geen goede zaak, vond Bogerd. 

Op de suggestie dat de oorlog het risico op polarisatie met zich meebracht, kon de collegevoorzitter niet genoeg benadrukken: ‘Al onze medewerkers zijn ons even lief. Je mag hier vinden wat je vindt. Zolang het binnen de grenzen van onze wetgever is.’

De eerste resultaten van de projectgroep zijn er al. Zo werken Taalschool, Ithaka, Instituut Archimedes en Instituut Theo Thijssen samen om studenten in te zetten als docent.