Student zonder baan

Hong-Lin: ‘Ik kies voor de gezondheid van mijn familie’

Hong Lin - foto: Kees Rutten

Veel studenten zijn in de afgelopen weken hun (bij)baan kwijtgeraakt. Trajectum portretteert een vijftal HU-studenten die dit ook overkwam. In de eerste aflevering: Hong-Lin Stoffels (20), tweedejaars Communication and Multimedia Design (CMD) werkte bij Eazie Hilversum. Ze kon blijven werken, maar stopte vanwege haar thuissituatie.

Wokrestaurant Eazie is nog open voor take-awaybestellingen en het thuisbezorgen van maaltijden. Dat zijn nu hun voornaamste inkomstenbronnen vertelt Hong-Lin. ‘Alleen kan ik daar nu niet werken omdat ik thuis twee mensen heb die in de risicogroep zitten. Een van hen heeft kanker.’

Ze kreeg nog wel wat uren aangeboden, minder dan de 25 uur die ze wekelijkse werkte, maar vanwege haar thuissituatie heeft ze zelf nee gezegd. Ze had een nul-urencontract dus heeft ze nu helemaal geen inkomsten. ‘Daardoor let ik beter op mijn uitgaven. En ik heb nog een buffer plus alimentatie van mijn vader. Daardoor kan ik mijn collegegeld en zorgverzekering zelf betalen.’

Daarnaast heeft Hong-Lin een aanvullende beurs van DUO. Ze is nog thuiswonend, dus heeft ze geen vaste lasten zoals de huur van een kamer. Haar enige uitgaven deze maand zijn wat spullen die ze nodig heeft voor een creatief blok in haar opleiding: penselen, schilderdoeken, inkt en verf om de opdrachten te kunnen maken.

Naar elk concert

Het huis komt ze eigenlijk niet meer uit. Ze doet alleen de deur open voor bestelde boodschappen of om even buiten te wandelen. Online winkelen of tickets boeken voor evenementen doet ze nu ook niet. ‘Ik zie dat niet als een last. Ik ben niet zo’n type die naar elk concert wil of heel vaak uitgaat. Toevallig had ik eind mei één concert in mijn agenda staan maar die gaat natuurlijk niet door. Het vervelendste vind ik dat ik gewoon niet kan werken.’

Hong-Lin vindt het team waarmee ze werkt gezellig. Haar bijbaan zorgt dus niet alleen voor inkomsten maar ziet ze ook als een sociale bezigheid. Zonder het werk is haar sociale netwerk klein en dat vindt ze heel jammer.

Het werk bij Eazie was haar enige bijbaan en ze is nu niet op zoek naar een vervangende bijbaan. ‘Het belangrijkste vind ik om door te kunnen werken aan mijn studie. Tuurlijk heb ik er flink van gebaald dat ik niet kan werken, maar ik kies ik voor de gezondheid van mijn familie.’

Alleen als ze nog heel lang thuis moet zitten, overweegt ze op zoek te gaan naar werk dat vanuit huis kan.

Meer thuis helpen

Wat Hong-Lin met de tijd doet die ze nu over heeft? Gelukkig kan ze veel aandacht besteden aan het creatief onderdeel van de opleiding, waarmee ze momenteel bezig is. ‘Ik vind het heerlijk om bezig te zijn met schilderen, tekenen en schetsen maken. Daarnaast help ik thuis meer met huishoudelijke taken en ik hou van bakken.’

Daarnaast kan ze voor haar opleiding werken aan ‘een tof eindproduct en dat kan van alles zijn. Denk daarbij aan een video, een schilderijenreeks, een animatie of een stop-motion. Dat vind ik heel gaaf.’

Bedoeling is dat ze haar persoonlijke fascinatie kiest. Voor Hong-Lin is dat een combinatie van de onderwerpen China en Vincent van Gogh.

Zo heeft ze nog een best lange lijst wat ze deze weken kan gaan doen. Ze denkt dan ook dat ze het de komende periode nog wel uithoudt thuis zonder verveling. ‘Natuurlijk hoop ik dat ik eind juni weer kan werken. Anders kom ik financieel wel in de knel met mijn studie en dan zou ik overwegen om weer te gaan werken. Tot die tijd red ik het financieel nog wel.’