Columns

Hoopvol

Jester van Schuylenburch - Foto: Kees Rutten

Of je nu voor het eerst door de deuren van de HU loopt of voor de 3000ste keer zoals ik, de eerste week heeft altijd iets hoopvols. We zitten vol met goede voornemens, nog ambitieuzer dan bij oud en nieuw, zoals “Dit jaar ga ik al mijn deadlines in een keer halen” of “Dit jaar ga ik echt proberen te sporten” om twee van mijn eigen goede voornemens te noemen.

Het nieuwe schooljaar is veel meer een reset van de tijd dan oud en nieuw, hoorde ik iemand zeggen in een vet belangrijke talkshow (TikTok dus). Iedereen komt terug van vakantie, heeft nieuwe ervaringen gehad op een festival of is verhuisd naar een nieuwe stad en begonnen aan een nieuw leven. Al met al een perfecte cocktail voor de nieuwe verwachtingsvolle energie die door de gebouwen van de HU en eigenlijk heel Utrecht vloeit.

Vanaf de Uitweek voel je in de hele stad het optimisme zich opbouwen. Overal verse studenten die Utrecht ontdekken en de stad weer nieuw leven inpompen. Zoveel frisse blik leidt ertoe dat zelfs veteraanstudenten de Domtoren in zijn condoom weer mooi gaan vinden.

Dit jaar mocht ik verslag doen van de Uitweek voor Trajectum. Het gaf mij een unieke kijk op de Uitweek. Ik was dit keer geen deelnemer of introvader, maar reporter. Toen ik de nieuwe generatie aan de tand voelde wist ik zeker dat ze een fantastische tijd tegemoet gaan en zelf heb ik ook weer zin heb om Utrecht te herontdekken voor de inmiddels 5de keer. But, who is counting?

De onzekere spanning voor dit nieuwe seizoen voelt elke zomer weer vertrouwd, hoewel ik weet dat die langzaam weer zal afzwakken door bijvoorbeeld gemiste tentamens en een verwaarloosd sportschoolabonnement.

Zo kan ik er ook op rekenen dat die ingekakte energie de volgende zomer tijdens de Uitweek weer volledig zal opvlammen door de nieuwe lichting hoopvolle studenten [insert circle of life from the Lion King here].  Door hen voel ik mij weer ready voor het nieuwe schooljaar als ik maandag voor de 3001ste keer door de oude vertrouwde draaideuren loop met de main theme van Star Wars, A new hope, knallend door mijn koptelefoon.