Nieuws

Horecazaken Via Vai en Lucy & Suzy verlaten de HU

Foto: Kees Rutten
Zenwich Café in 2020. Foto: Kees Rutten

Vanaf juni verkopen Via Vai en Lucy & Suzy geen broodjes, jus en koffie meer op Hogeschool Utrecht. De twee ondernemers hebben zelf besloten de stekker eruit te trekken.

Lucy & Suzy

Frank Renfurm van Lucy & Suzy hakte als eerste de knoop door. ‘Ik ben blij dat ik hier heb mogen ondernemen, maar ik ga andere dingen doen.’ Hij verloor vlak voor de zomer zijn horecazaakje op Padualaan 101 en mocht alleen verder op Heidelberglaan 15. Destijds was dat een bittere pil.

Afgelopen januari kocht hij Multicopy Zeist over van de vorige eigenaar en stortte zich in de grafische wereld. ‘Vandaar dat je me al minder zag op de HU. Mijn collega Nikita neem ik straks mee. Ze moest er aanvankelijk niets van hebben, en nu gaat ze het vanaf september toch een kans geven. Ze is een horecatijger, maar met haar kleintje is het prettig dat haar werktijden regelmatig blijven. Alleen de tweehonderd gesprekjes met haar huidige klanten per dag zal ze wel gaan missen, vrees ik.’

Frank Renfurm

Hij had langer kunnen blijven, maar Renfurm kiest voor een andere weg. Personeelstekort? Bureaucratie? De ondernemer schudt zijn hoofd. ‘Ik wil weggaan met een positieve noot. Van de 7 jaar dat ik hier zat ben ik er 4 productief geweest, vanwege de lockdowns. Na Covid werd het inderdaad lastig met personeel. Maar ik heb er een goede tijd gehad en hoop dat de HU er iets moois voor terug krijgt. Enne, wil je dit nog even noteren: Voor je reclamewerk groot of klein moet je bij Multicopy Zeist zijn.’

Via Vai

Ook David d’ Aguanno zat sinds 2018 met zijn Via Vai Catering aan Heidelberglaan 15 en in HU Amersfoort. Achter de schermen verzorgde hij een groot aantal lunches voor de HU, het UMCU en de universiteit. ‘Ik heb nooit nee verkocht. Maar mijn vriendin zou het leuk vinden als ik wat vaker thuis was, haha. Het was niet gemakkelijk, Covid hakte erin. En de HU is een heel systeem, waar je niet altijd de juiste mensen kunt vinden.’

David d’Aguanno

David kijkt terug op een interessante tijd. Vol verwachting ging hij erin, vijf jaar geleden. ‘Ik zou 1000 klanten per dag op de food court bedienen, dus ik heb destijds voor anderhalve ton geïnvesteerd. Maar het leven loopt zoals het loopt. Corona had niemand voorzien. De meeste ondernemers willen veel geld verdienen. Mijn oogmerk is altijd geweest om uit de kosten te komen. Ik heb veel gedaan voor de Voedselbank en het Leger des Heils. Het laatste project wat ik graag had willen doen was ook voor de Voedselbank, maar dat vond helaas geen steun.’

D’Aguanno zoekt een keuken op het USP om vanuit daar door te gaan met wat hij het beste doet: vergaderingen, lunches en evenementen cateren. Hij is niet ontevreden en kijkt graag vooruit. ‘Maar ik vind wel: als je zegt dat je duurzaam wilt zijn, moet dat ook gaan over duurzame relaties.’ Voorlopig zal hij zijn keuken in Maarssen installeren en blijft hij zoeken naar iets dichterbij.

Horecamanager Aukje Timmer laat weten dat ze prettig heeft samengewerkt met beide heren en begrip heeft voor hun keuze om de Heidelberglaan te verlaten.