Achtergrond

HU-studenten verrast door situatie Oekraïne

Vanmorgen werd Nederland wakker in een andere wereld. Het nieuws over invallen van Rusland in Oekraïne blijft binnenstromen. Studenten ontwaakten, pakten hun telefoons. Veel van hen schrokken van de berichten over deze oorlog. Begrijpen studenten wat er aan de hand is? En maken zij zich zorgen? Plus: oorlogsdeskundige Alma Mustafić over de juiste bronnen.

Daniëlle, student Social Work: ‘Ik pakte mijn telefoon op vanmorgen en dacht gelijk: daar gaan we. Het heeft mij best verrast dat het toch nog zo snel tot een inval is gekomen. Het is heftig nieuws, maar ik probeer er nog niet al te lang bij stil te staan. Ik kan er toch niet zoveel aan doen. Ik vraag me af wat Nederland en de NAVO nu gaan doen. Want als er nu een groot militair optreden komt, vraag ik me af of het dat niet allemaal nog veel erger maakt dan het al is. Ik probeer uit te gaan van het goede van de mens, maar misschien zijn we daar met Poetin al aan voorbij.’

Onderliggende oorzaak onderzoeken

Het lijkt Dennis, student Life Sciences, goed om te kijken naar de onderliggende oorzaak van alle spanningen in het gebied. ‘Als er meer kennis is over waarom Poetin zich gedraagt zoals hij zich gedraagt, kunnen ze daar misschien de oplossing in vinden. In plaats van nu militair hard in te grijpen.’
Verder zou het hem helpen als hij zou weten wat Nederland precies gaat doen. ‘Ik denk dat Nederland goed beschermd is. Stel dat Rusland ons aanvalt, dan zijn wij als lid van de NAVO veiliger dan wanneer we alleen zouden staan.’

Ook Jasmijn, student Verpleegkunde, werd verrast door het nieuws. ‘Ik wist dat er spanningen waren, maar ik had niet gedacht dat het al tot een oorlog zou komen.’
Ze hoopt dat Nederland kan rekenen op de steun van de NAVO als dat nodig is. ‘Als wij een offensief openen naar Rusland, zetten we daarmee een doelwit op onze eigen rug. Ik hoop niet dat Poetin dan wraak komt nemen.’
Voor nu hoopt ze dat een grote oorlog op de een of andere manier nog voorkomen kan worden. ‘Met economische sancties tref je in Rusland ook een heleboel mensen. Ik weet namelijk ook niet of de NAVO in militaire aantallen opgewassen is tegen het enorme Rusland.’

Beter inlezen zou goed zijn

Twee studenten Journalistiek volgen het nieuws op de voet, maar zeggen zich beter in te willen lezen. Jeroen: ‘Ik krijg nu steeds losse berichten en daar schrik ik dan van. Het zijn heftige beelden van mensen die proberen te vluchten uit Kiev bijvoorbeeld. Maar ik probeer me er nog even van af te sluiten, ik heb namelijk nu geen tijd om me in te lezen. Anders krijg ik een soort onrust, door alle losse flarden,

Zijn studiegenoot Julia herkent wat hij zegt: ‘Als ik me beter inlees op een onderwerp, en ik het beter snap, voel ik de chaos wat minder.’
Ook zij schrok van het nieuws van vanmorgen. ‘Ik hoop niet dat het in een rap tempo gaat escaleren.’ Ze vreest dat dat wel gebeurt als de NAVO militair zou ingrijpen. ‘Met economische sancties kunnen ze al veel schade aanrichten, want als Rusland minder geld heeft kan het ook minder doen.’

Economische sancties zijn niet voldoende

Het is niet gek dat studenten verrast zijn door het nieuws uit Oekraïne, vindt oorlogsexpert en HU-onderzoeker Alma Mustafić. ‘Studenten hebben geen toegang tot de juiste bronnen hier. Zij halen hun nieuws, begrijpelijk, uit eurocentrische organisaties zoals de NOS. Maar die bericht alleen maar vanuit het perspectief van Nederland. Terwijl ik, en veel experts met mij, al aan zagen komen wat er nu is gebeurd. Omdat wij ook het lokale nieuws volgen. Daar ligt echt een kans voor Nederlanders in het algemeen, maar ook voor het onderwijs: maak studenten bewust van waar hun informatie vandaan komt.’

‘Uiteindelijk gaat het er in deze hele kwestie om hoeveel wij overhebben voor de universele rechten van de mensen in Oekraïne’, antwoordt Alma op de vraag hoe zij denkt dat er het beste ingegrepen kan worden. ‘Het wordt keer op keer duidelijk dat landen van de NAVO, ook Nederland, eerst hun eigen hachje redden. Dat is begrijpelijk, maar heel pijnlijk voor de mensen in Oekraïne. Zij voelen zich in de steek gelaten.’

Volgens Mustafić is het te laat om in te grijpen met economische sancties. ‘Tien jaar terug had dat misschien zin gehad. Maar de enige manier om Poetin nu nog te stoppen, is door een groot militair vertoon van de NAVO’, vreest ze.