Nieuws

HU-studenten in finale Spinawards Young Talent

De Spinawards Young Talent is een wedstrijd die richt zich op ambitieuze studenten met digitaal talent. Woensdag vindt de finale plaats. De winnaars worden donderdag bekend gemaakt en krijgen toegang tot een groot netwerk van professionals, coaches en potentiële opdrachtgevers.

Vier studenten communicatiemanagement ontwikkelden Socio. een sociaal platform voor ouderen met een forum en een website waarop ze met elkaar kunnen praten en spelletjes kunnen spelen Peter Jelsma (29), een van de studenten, is nu al nerveus: ‘Er staat behoorlijk wat op het spel, maar ik denk dat we een kans maken om te winnen. We hebben de presentatie goed voorbereid en ik geloof in ons concept. Een grote groep ouderen geeft aan zich eenzaam te voelen. Ze ervaren vaak een drempel om sociaal contact te zoeken, ook digitaal. Op Facebook zijn ze meestal alleen bevriend met familieleden en durven ze vaak niet zomaar een vriendschapsverzoek te versturen. Daardoor komen ze niet snel met hun leeftijdsgenoten in contact.'
Met het platform Socio willen de communicatiestudenten deze ‘losgekoppelde generatie weer laten verbinden.’

Op het platform komen verschillende vormen van social media samen: ‘De gebruikers kunnen met elkaar communiceren via video, spraak of tekst,’ zegt Peter. Het platform geeft de ouderen daarbij gesprekstips zoals bijvoorbeeld ‘schrijf zoals je praat’ of over gespreksonderwerpen. ‘Op die manier proberen we ze sociale handvatten te bieden en de drempel nog meer te verlagen,’ aldus Peter.

TMI
Het andere platform dat is genomineerd voor de Young Talentprijs is TMI (Too Much Information). TMI brengt nieuws aan pubers in de vorm van vlogs en is een initiatief van student journalistiek Michiel Kalverda (22). Om nieuws interessant te maken voor deze doelgroep, richt TMI zich op onderwerpen zoals lachgas, internetverslaving en afvallen. Het platform brengt naast deze onderwerpen ook nieuws op een unieke manier. ‘We proberen nieuws toegankelijk te maken voor jongeren, zodat ze erover mee kunnen praten,’ zegt Michiel Kalverda eerder in een interview met Trajectum. ‘We willen het positievere nieuws eruit lichten, want er zijn ook heel veel dingen die goed gaan in de wereld. Soms gebeuren er minder leuke dingen. Dat proberen we te brengen op een persoonlijke manier, bijvoorbeeld door te vertellen hoe de vlogger zich erover voelt.’ 
 

Het platform wordt beheerd door 26 studenten van 11 verschillende opleidingen. Hun inspanningen zijn niet onopgemerkt gebleven, want de groep is al meerdere keren in de prijzen gevallen: ze wonnen onlangs The Challenge van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en de Tegel Toekomst Prijs.