HUtrecht goes Europe: Wroclaw

Van welke Europese steden kan Utrecht als kandidaat Culturele Hoofdstad leren? Met die vraag trekken acht studenten gewapend met camera en notitieboekje langs ‘similiar cities’, steden die qua omvang en bewoners op Utrecht lijken. Volg de hele zomer lang hun bevindingen op trajectum.hu.nl! 

Een koel briesje waait over de eilandjes in de rivier de Oder, waar enkele studenten en toeristen genieten van een heerlijk koud biertje: gekocht in de supermarkt om zo wat geld te besparen en niet in Polen aan het Heineken bier te hoeven. Die studenten en toeristen zijn wij, met onze CouchSurfhost Wojtek. Hij laat ons de beste plekken zien van Wroclaw en we beginnen op de eilandjes Wyspa Slodowa en Wyspa Bielarska. Plekken zoals deze zouden er in Utrecht eigenlijk ook moeten zijn, ware het niet dat wij geen grote rivier in de binnenstad hebben, maar ‘slechts’ een Oude Gracht. 

Vooral ’s avonds is deze eilandengroep populair bij de jongeren en studenten van Wroclaw. Samen met een andere Poolse student Bartek bezoeken we ook in de nachtelijke uurtjes deze plek en verrassend genoeg zijn er tot diep in de nacht honderden mensen te vinden: op één van de eilanden is een hiphop-feest aan de gang en het eiland puilt uit van de dansende jongeren. Op de andere eilanden zitten her en der vriendengroepen verspreid die gezamenlijk bier en wodka drinken. 

Af en toe lopen er politiemannen langs, die in de gaten houden of men niet te dronken wordt: het is verboden om in het openbaar te drinken, maar het wordt gedoogd op de eilanden, mits je je gedraagt. Zo nu en dan wordt er iemand afgevoerd die niet meer op zijn of haar benen kan staan, maar verder houdt de politie zich gedeisd. Natuurlijk zijn er genoeg parken in Utrecht, maar nergens lijkt deze vrije sfeer te hangen als op de Wyspa’s in Wroclaw. 

Een groep van twintig jongeren zit aan een meertje. Het zijn veelal studenten van de Universiteit van Wroclaw. Twee van deze studenten hebben net hun master titel binnen gehaald, en dat dit gevierd wordt is al snel duidelijk. Als we aan komen lopen is er al het nodige bier gedronken. We worden door onze host aan de groep voorgesteld en de groep begint meteen enthousiast vragen aan ons te stellen.

Al snel komt er een fles wodka onze richting op. Dit is vrij gebruikelijk in Polen. Nu de masters gevierd moeten worden ontkomen wij er niet aan. Later die avond spreken we met de net afgestudeerde jongens. Hun toekomstperspectief ligt iets anders dan dat je dat van een Master student in Nederland zou denken.

Waar het voor studenten in Utrecht na het afstuderen relatief gezien makkelijk is om aan een geschikte baan te komen is dat hier in Wroclaw betrekkelijk anders. Marek is één van de twee jongens die net zijn master heeft gehaald, maar zicht op een goede baan heeft hij nog niet. ‘‘Het belangrijkste voor mij is dat ik straks een gezin kan onderhouden, dat vind ik veel belangrijker dan een carrière.’’ Marek is niet de enige die een gezin boven alles hoogste prioriteit stelt. Veel studenten die we later bij het meertje spreken hebben dezelfde overtuiging.

We sluiten de avond af met een drankje bij één van de jongens in zijn studentenkamer. De muziek staat aan en er wordt over en weer gediscussieerd. Zo lijkt het toch nog een beetje of we Utrecht zijn.

Als tips voor Utrecht zouden wij ook mee willen geven dat er meer open WiFi verbindingen zouden moeten zijn. In Wroclaw kan iedereen met een smartphone of laptop in de stad gebruik maken van een gratis open netwerk. Dit bevordert Het Nieuwe Werken en ook studeren hoeft dus niet altijd thuis of in de bibliotheek. Met lekker weer ga je gewoon in één van de vele parken aan de slag.