Studenten betalen meer voor hun kamer dan een jaar geleden. De gemiddelde huurprijs steeg met 3,5 procent, de sterkste stijging in drie jaar tijd. Amsterdam is nog altijd de duurste stad om te wonen.
Dat meldt het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) op basis van de Nationale Studenten Enquête. De gemiddelde bruto huurprijs van de bijna zeventigduizend uitwonende studenten die de enquête invulden is 341 euro per maand, twaalf euro meer dan begin 2012. Dat telt in een jaar op tot 144 euro; toch al gauw een halve basisbeurs. Hoeveel vierkante meter studenten daarvoor krijgen, wordt in de NSE niet gevraagd.
CHOI publiceert de huurprijzen in zesentwintig studentensteden op de website studie-kosten.nl. Voor een kamer in Amsterdam moeten studenten 396 euro per maand neertellen. De goedkoopste plek voor studenten blijkt Dronten, waar een agrarische hogeschool staat. Daar is de huur gemiddeld 257 euro.
Utrecht
In Utrecht ligt de gemiddelde huurprijs volgens dit onderzoek op 339 euro, nog net iets onder het landelijk gemiddelde. De stad bezet daarmee een negende plaats op de lijst van 26 plaatsen. Qua vindbaarheid scoort Utrecht een stuk negatiever: met een rapportcijfer van 5,5 doet alleen Amsterdam het slechter.
Kabinetsbeleid
Volgens Frank Steenkamp, directeur van CHOI, wordt de huurstijging deels veroorzaakt door de kabinetsbezuinigingen op woningcorporaties. Maar het verschil in huurprijs tussen kamers van corporaties en particuliere verhuurders is klein.
Kamernet.nl, waar particulieren studentenkamers aanbieden, signaleerde in maart al dat studentenkamers weliswaar duurder worden, maar ook groter. De prijs per vierkante meter zakte dus. De Nationale Studenten Enquête geeft daar geen uitsluitsel over, omdat studenten niet hoeven aan te geven hoe groot – of klein – hun kamer is.