Columns

Ik dacht dat ik vroeg moest beginnen om goed te worden

Maartje Huvenaars
Maartje Huvenaars

Als ik vroeger een mooie tekening maakte dan was er altijd wel zo’n volwassenen die zei: ‘Daar kun je je baan van maken!’ En dan lachte ik beleefd, terwijl ik wist dat ik gewoon juffrouw zou worden. Van je hobby je baan? De gedachte was leuk, maar in de praktijk onmogelijk.

Ik was er ook van overtuigd dat je ‘vroeg’ moest beginnen om er later goed in te zijn. Op je 5e beginnen met viool spelen om het later echt te kunnen. Op je 10e al in de selectie zitten om profvoetballer te worden.

Inmiddels besef ik dat 20 jaar ook nog vrij jong is. Ik ben uit mijn puberteit, net geen tiener meer, de wereld ligt aan mijn voeten.

Dus ik ga het proberen. Afgelopen kerstvakantie heb ik de keuze gemaakt om te stoppen met Journalistiek en me te richten op stand-up comedy. Een onzekere keuze en ik heb er zin in.

Sinds de kogel door de kerk is voel ik me zoveel beter. Mijn week bestaat nu uit sporten, werken bij de Jumbo, comedy schrijven en nieuwe hobby’s uitproberen. Ik hoef me geen zorgen meer te maken over mijn portfolio of het regelen van een stage, voor een opleiding die ik vanaf het begin al niet interessant vond.

Voor mijn gevoel is dit een van de beste keuzes die ik heb gemaakt. En wie weet denk ik er volgend jaar weer anders over, dan is dat ook prima. Ik heb immers 10 jaar om een diploma te halen zodat mijn studentenreisproduct een gift wordt.

Ik raad jou ook aan iets te gaan doen wat je leuk vindt. Altijd al willen leren schaken? Zoek een online les op en speel een avondje tegen de computer. Je hoeft er niet meteen de beste in te zijn. Als je vandaag je horizon 1 centimeter verbreedt ben je sowieso al een betere versie van jezelf dan gisteren. Het klinkt zweverig, maar het is wel waar.