Wat bezielt de eerstejaars?

‘Ik hou van nieuwe plekken en nieuwe mensen’

Foto: Kees Rutten

In onze serie over nieuwe eerstejaars en wat hun bezielt, spreken we deze week: student lerarenopleiding Engels Beyza Sivri (20). Over haar studiekeuze en haar opmerkelijke voorgeschiedenis. Ze heeft de halve wereld al gezien en haar voorlopige stop is in Utrecht!

De halve wereld gezien?
‘Ik ben mijn hele leven misschien wel tien keer verhuisd. Dit komt door het werk van mijn ouders, ze zijn beide leerkracht en hebben overal en nergens lesgegeven. Dit deden ze omdat ze het leuk en belangrijk vonden. Zo ben ik geboren in Indonesië omdat ze in die periode daar hebben gewerkt. Vervolgens zijn we met het hele gezin verhuisd naar Turkije, daar liggen onze roots want daar zijn mijn ouders geboren. Een aantal jaar later emigreerden we naar Irak. Daar heb ik negen jaar gewoond.’

Wat vind je van al die verhuizingen?
‘Als kind heb ik het lastig gevonden. Ik had gewild dat ik langer dan een jaar op dezelfde school of in hetzelfde huis was gebleven. Het settelen, dat heb ik gemist. Anderzijds heb ik veel vrienden over de hele wereld en heb ik geen moeite met nieuwe situaties. Inmiddels wegen de positieve kanten daarom zwaarder. Ik hou van nieuwe plekken en nieuwe mensen. Dat is onderdeel geworden van mij, ik voel me snel ergens thuis. En ik heb altijd ver weg willen studeren. Europa was een eind weg voor mij, een heel ander continent.

Je treedt in de voetsporen van je ouders. Heb je dat altijd al gewild?
‘Ik wilde van jongs af aan altijd al leerkracht worden. Of in ieder geval later met mensen bezig zijn. Thuis hoorde ik enthousiaste verhalen, dat heeft mijn liefde voor dit vak beïnvloed. Toch heb ik in het begin erg getwijfeld en heb me lang georiënteerd. Mijn twijfels kwamen doordat ik ook graag psychologie zou willen studeren. Maar ik weet het bijna zeker, hierna wil ik psychologie studeren. Deze opleiding is een fijne tussenstap om de Engelse taal beter onder de knie te krijgen en wat ervaring op te doen in het onderwijs.

‘Ik kan intens gelukkig worden van in een leuk cafeetje zitten met een goed boek’

Ik wist namelijk dat ik het onderwijs leuk vind, doordat ik regelmatig bijles heb gegeven en daar had ik altijd een goede klik met de kinderen. Het is bewonderingswaardig hoe kinderen vaak verbaal nog niet communicatief sterk zijn, maar wel een band met je kunnen vormen. Ik vind het mooi om te zien dat ze zichzelf leren uiten en zo zichzelf ontwikkelen. Vooral de psychologie hiervan vind ik dus erg interessant. Daarom is mijn favoriete vak van mijn huidige opleiding ook adolescent development, oftewel de ontwikkeling van adolescenten.’

Waar hou je je verder het liefst mee bezig?
‘Ik kijk graag films en series. De laatste serie die ik heb gezien, is Fleabag. Die heb ik urenlang ge-bingewatched op Amazone Prime. Omdat er maar twee seizoenen zijn voelde de serie als een soort sitcom. De sitcom is mijn favoriet. Heerlijk om je hoofd mee te legen en bijvoorbeeld even kort tijdens het eten naar te kijken. Mijn favoriete sitcoms zijn How I met your mother, Friends en Brooklyn 99. Heerlijke wegkijk series.’

‘Naast het bingewatchen, ben ik ook graag buiten. Ik kan intens gelukkig worden van in een leuk cafeetje zitten met een goed boek. Of ronddwalen in musea. Ik heb een museumkaart en ben laatst nog naar het Van Gogh museum geweest. Of ik zit in de centrale bibliotheek. Op de tweede verdieping aan het tafeltje naast het raam, met uitzicht over heel de stad. Dan voel ik me ver weg van de menigte. De plek waar ik het liefst ben.’