Columns

Ik vierde Pasen in de VS. Behoorlijk anders

Jester van Schuylenburch - Foto: Kees Rutten

Jester (25) studeert Journalistiek aan de HU en schrijft columns voor Trajectum.

Normaal is Pasen een gezellige feestdag. Of nou ja, in ieder geval een brunch waarbij eieren verstopt worden. Dit jaar vierde ik het met de andere uitwisselingstudenten en Amerikaanse vrienden en hun familie.

Nou kan ik je vertellen: Pasen is overal pittig hetzelfde. Eieren zoeken en brunchen en borrelen. In plaats van wijn dit keer whisky (naar mijn mening beter.) Op zich niks unieks. Totdat de Oekraïense uitwisselingsstudent moest uitleggen waarom funding voor Oekraïne van de Verenigde Staten zo belangrijk is…

De Republikein, een vriendelijke stoere man met veel interesse in de buitenwereld (jammer dat hij vastzit in de republikeinse bubbel), vroeg onze mening. Over de oorlog in Oekraïne. Hierop begon de Oekraïense uitwisselingstudent kalm uit te leggen dat de aanzet tot deze oorlog al is gegeven in 2014. Toen de Krim werd ingenomen door Rusland.

Nu er nog meer gevochten wordt, is er veel meer media-aandacht voor het conflict, legde hij uit. De Republikein, die eerst duidelijk tegen geld voor Oekraïne was, omdat het ver van zijn bed voelde, zat nu met tranen in zijn ogen.

Daarna volgden er gesprekken met de Duitse uitwisselingstudent, die vertelde hoe zijn geschiedenislessen over de Tweede Wereldoorlog waren. Namelijk een stuk uitgebreider, en met het antwoord op de vraag op hoe zo’n man als Hitler aan de macht had kunnen komen. En dat het niet de fout was van deze generatie Duitsers.

De Britse student legde uit dat hij zelf nooit voor Brexit zou hebben gestemd. En waarom het football is en geen soccer.

En ik, de Nederlander, moest uitleggen waar Nederland lag…