Columns

Josse bekijkt zijn datingapp

Foto: Kees Rutten

Josse Luiken studeert journalistiek. Dit is zijn eerste column voor Trajectum.

Het was me meteen duidelijk toen ik mijn datingsapp opende: niemand wou alleen zijn met de kerst. De profielen stonden weer gevuld met catchy zinnen als ‘Met jou wil ik dit jaar wel onder de mistletoe staan’ tot ‘Ik wil dit jaar iets anders zoenen dan champagne en m’n kat’.

Onderuitgezakt op de bank swipe ik vandaag één voor één iemand weg. Sommigen noemen het een vleeskeuring, ik noem het ‘net even een ander liedje dan vorig jaar’. Toen ik in de strenge lockdown een kans op een date tijdens de kerst kon ik wel vergeten. Ik mocht slechts één knuffelmaatje hebben, waar ik tot mijn spijt niet eens tijd voor had. Tot diep in de nacht was ik bezig met een andere ‘liefde’ van toen: het essay dat om twaalf uur ’s middags ingeleverd moest worden. Nog even wat aanpassen, kort de straat op om een luchtje te scheppen en snel naar binnen voor een bak koffie. Weinig spannends aan, behalve het cijfer dat na twee weken online kwam.

Eindelijk heb ik weer de tijd om te daten. Maar zijn er dit jaar nog serieuze kandidaten te vinden, of is dat passé? Weer zie ik dezelfde vage bio’s: ‘Als ik zorg voor de lichtjes, mag ik dan jou versieren?

Tot de bio met ‘Wat heb je liever, wijn of koffie? voorbijkomt. Voor de tijd van corona, de essays en de tijden van daten had ik heel hard ‘WIJN!’ geschreeuwd. Koffie rook vies en was voor volwassenen. Toch merk ik dat de tijd niet heeft stilgestaan. Zachtjes zeg ik tegen mezelf ‘koffie… met een beetje melk.’

Eindelijk iemand die wel serieus lijkt te zijn op de datingsapp. Het is een match! Ik ga rechtop zitten en de spanning giert door mij lijf. Ein-de-lijk weer wat leuks! De ander stuurt als eerste een berichtje met daarin de vraag: ‘Stond jij op Santa’s Naughty list of is er nog werk aan de winkel?’ Ik denk even na en realiseer me: misschien is de tijd van koffie wel passé. Vanavond is mijn agenda leeg en ik heb zin in wat gezelligs. De sportscholen en de kroegen zijn toch gesloten. Voordat ik het weet heb ik mijn reactie verstuurd: ‘En óf dat ik op Santa’s Naught list stond! Zin in champagne?’