Achtergrond

Klaar met je saaie bijbaan? Check deze 5 unieke baantjes

Luke heeft een bijbaan als chauffeur voor de ambulancezorg. Foto: Kees Rutten

Er zijn genoeg bijzondere bijbanen te vinden voor studenten, als je maar goed zoekt. Wat dacht je van een bijbaan als privéchauffeur of lifeguard? Deze vijf studenten hebben een bijzondere bijbaan en vertellen erover.

Autorijden voor je geld

De directeur van bol.com, managers van Heineken, Coca-Cola… Student Technische Bedrijfskunde Jan (21) rijdt ze door het hele land. Waarom? Hij heeft een bijbaan als privéchauffeur.

Jan rijdt vaak in dure auto’s

Jan brengt zijn klanten in dikke wagens van a naar b. ‘In de avonden rijd ik naar feestlocaties en overdag naar afspraken in bijvoorbeeld hotels’.
Met dit baantje komt Jan overal. ‘Soms rijd ik naar België of Duitsland. Of ik moet een auto afleveren op een vakantiebestemming, bijvoorbeeld in Spanje. Ik kom ook in villa’s van multimiljonairs die hoog in de Quote 500 staan, dat is ook cool’.

Afgelopen vrijdag heeft Jan zijn allerleukste rit tot nu toe gemaakt. ‘Ik reed een Porsche 911 Turbo S zonder klant van Utrecht naar Hamburg en ’s nachts weer terug, met klant. Het was een jongensdroom die uitkwam. Erg leuk ook dat je opvalt met zo’n auto waardoor veel mensen enthousiast reageren en foto’s maken.’

Jans passagiers verwachten vaak iets extra’s, dit laten de secretarissen van de klanten hem dan van tevoren weten via een mail. ‘Ik moet bijvoorbeeld de deur openhouden, de radio op een bepaalde zender zetten, of een krantje in de auto leggen. Vaak moet ik in pak, maar niet altijd’.

‘Ik verdien het minimumloon, dus ongeveer 10 euro per uur. Wel zit er soms een leuke fooi bij van een paar tientjes. Het leukste dat ik ooit heb meegemaakt? Dat ik samen met een stuk of tien chauffeurs en onze klanten mee ging stappen in Rotterdam.’

Echt hard werken is het niet. ‘Vaak hoef ik maar een half uur tot één uur te rijden. De uren dat ik met het ov onderweg ben krijg ik ook vergoed, oftewel, betaald netflixen’.

‘Pap, kan je 1000 euro overmaken?’ (Trap er niet in)

Student Logistics Management Brian (22) werkt gewoon vanuit zijn slaapkamer, als fraude analist bij de Rabobank. ‘Ik kreeg van de bank een megadoos vol met thuiswerkspullen: koptelefoon, toetsenbord, laptop. Maar ook koffie en thee.’

Brian houdt zich onder andere bezig met WhatsApp-fraude: criminelen gebruiken dit om toegang te krijgen tot een bankrekening. Ze doen zich voor als een familielid die snel geld nodig heeft en vragen het slachtoffer een flink bedrag over te maken. Kijk uit, want dit bedrag wordt nooit vergoed door de verzekering, weet Brian. Hij vertelt de slachtoffers het slechte nieuws. ‘Ik stuur dan gelijk dat er niks teruggehaald kan worden en vraag of ze de volgende keer uitkijken’.

Om dit baantje te mogen doen, moest Brian de bankierseed afleggen: hiermee beloofde hij de belangen van aandeelhouders, klanten en de samenleving zorgvuldig af te wegen. ‘Ik heb privé-informatie van klanten, dus ik moet daar goed mee omgaan.’
Brian vindt zijn bijbaan gezellig, omdat hij met medestudenten werkt, maar hij zie het ook als een kans voor de toekomst. ‘Het staat mooi op mijn cv’. De Rabobank is verder niet gierig met het uurloon. ‘Ik verdien 17,60 euro per uur en op zondag het dubbele’.

Verkleed als monnik in de escaperoom

Student Leraar Nederlandse Gebarentaal Niels (21) vond escaperooms zó leuk dat hij er zelf is gaan werken. ‘In de Duivelskamer moeten spelers in een biechthokje iets opbiechten om een hint te krijgen. Meestal zijn ze eerlijk. Een vader die met zijn gezin de escaperoom deed biechtte op dat hij al twee jaar vreemdging’.

Niels mag verkleed naar zijn werk. ‘We hebben twee kamers met een thema. In de Duivelskamer ben ik verkleed als monnik met een kap over mijn hoofd, en in de rampkraak-kamer ontvang ik spelers met een hoodie aan en een masker op mijn gezicht’. Niels vindt ‘het allemaal heel relaxed’. Want als de spelers in de kamer zijn, heeft hij in principe een uur pauze. Een vetpot is het uurloon van Niels alleen niet. ‘Ik verdien 11,50 per uur. Maar ik heb leuke collega’s en een chille leidinggevende, dus ik vind het oké.’  

Baywatch scene als strandwacht

‘Ik doe het voor de ervaring en om iets terug te doen.’

Zon, strand en badgasten redden uit de zee. Student werktuigbouwkunde Dylan (22) is lifeguard bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KRNM).

Het is seizoenswerk: hij is de hele zomervakantie aan het werk op het strand van Ameland en Schiermonnikoog. ‘Het leukste moment was dat we mee mochten doen met een training op een van de grootste schepen van de KRNM. Daarna mochten we drenkeling spelen in de vaargeul van de veerboot, een aantal kilometer uit de kust.’

Dylan mocht niet zomaar beginnen met deze bijbaan. Er is een selectiedag. ‘Ze kijken onder anderen of je fit genoeg bent, hoe je in een groep reageert en hoe je omgaat met stress.’

Ben je door de selectie heen? Dan wordt je uitgenodigd voor de opleidingsweek. In deze week leer je over de zee, over seinen en EHBO, maar ook reddingzwemmen en verschillende zwemtechnieken. Als je je diploma haalt mag je op het strand werken. Dylan kan deze bijbaan combineren met sporten, ‘en dat vind ik heel tof’. Word hij er rijk van? ‘Ik krijg het minimumloon. Ik doe het meer voor de ervaring en om iets terug de doen.’

Een emotionele bijbaan op de ambulance

Student Verpleegkunde Luke (28) heeft een bijbaan als chauffeur voor de middencomplexe ambulancezorg. Geen zwaailichten en sirenes op deze ambulance. Deze wordt ingezet voor patiënten die stabiel zijn, maar wel bewaakt moeten worden vervoerd.

‘Ze hebben soms maanden in het ziekenhuis gelegen’, vertelt Luke. ‘Wij mogen ze dan naar huis of een revalidatieplek brengen. Dat is vaak een emotioneel moment, zeker na een covid-opname’. Dit soort ambulances ontlasten de spoedambulance.

Het werk is flexibel; hij kan zelf aangeven wanneer hij kan werken met een nulurencontract. ‘Ik studeer Verpleegkunde, daardoor kon ik me aanmelden’, zegt Luke. Maar dat is niet de enige eis. ‘Je moet ook een EHBO- en reanimatiediploma hebben’. Verder is een rijbewijs ook niet onbelangrijk en moet je nog een apart examen doen om in een ambulance te mogen rijden. Luke vindt dat hij door dit baantje veel verschillende ziektebeelden ziet, en dat is in zijn geval handig voor later. ‘Ik leer meer door dit baantje dan dat ik in een verzorgingstehuis zou doen. De zorg die ambulancebroeders geven is namelijk veel complexer en diverser. Het is mijn droom om ooit op de spoedambulance te mogen werken’.

Luke maakt veel mooie momenten mee op de ambulance. ‘Patiënten vertellen hun levensverhaal en zijn dankbaar voor de zorg die ik ze geef’. Hij verdient prima, maar het kan beter. ‘Bruto krijg ik 21 euro, waar ik ongeveer 13,50 euro van overhoud. Maar je moet ook niet in de zorg gaan werken voor het geld’.