De Culturele Zondag beslaat dit weekend twee dagen. Want het is feest. Utrecht, grensstad van de Randstad, viert samen met de Oosterburen de twintigste verjaardag van de val van de Berlijnse Muur met een grensverleggend cultureel programma met als thema: Niemandsland.
Niemandsland is het grensgebied dat overbleef na de val van de muur. Dit onbewoonbare gebied geldt nu nog steeds als belangrijke creatieve broedplaats midden in het centrum. In Utrecht kun je je tijdens de Kultursonntage maar liefst op vijfendertig vrijplaatsen in Berlineske sferen wanen.
Kijk, en omdat je je simpelweg niet in vijfendertigen kunt delen, maakt Trajectum een lijstje met de hoogtepunten rond de stadsgrenzen.
MUZIEK
Close Watch
Precies tussen het nieuwe en oude festival is er Close Watch. Dit gloednieuwe festival biedt een warme, kleurige lappendeken van rock, bluegrass, melancholische pop, klassieke muziek en jazz. Je kunt genieten van de Belgischesinger/songwriter Admiral Freebee, de zoete klanken van de meisje van The Secret Love Parade of de pompende rock van The Stilletos. Dit allemaal in stijl, al nippend aan je warme Glühwein. Jawohl.
8 november, 14.30-23.00, Paperdome, Leidse Rijn, 20 euro / Meer info en een routebeschrijving: www.closewatchfestival.nl
ONTMOETING
Op bezoek bij de Harley Davidson Club
Krijg jij bij hetbegrip Harley Davidson Club ook altijd filmische visoenen van een donker rookholwaar Iron Maiden uit de boxen schalt en breedgeschouderde harige mannen totdiep in de nacht potjes arm worstelen, terwijl de getatoeëerde toeschouwers flesjesbier openen met de voortanden? Of dit beeld klopt, daar krijg je zondageindelijk antwoord op. Want dan openen de motormuizen van de club eenmalig haardeuren zodat jij ongegeneerd kunt rondneuzen.
8 november, 12.00-18.00, Rotsoord 7, GRATIS
FILM
Elektrokohle (VON WEGEN)
Einstürzende Neubauten is al dertig jaar lang een van de meest toonaangevende avant-garde groepen terwereld. Ze staan symbool voor de rafelige kunstscene in het West-Berlijn van de jaren ’80. Pas een maand na de val van de muur mochten de Neubauten hun eerste concert geven in Oost-Berlijn. Een moment waarnaar talloze fans hadden toegeleefd. In deze documentaire van Ulli M. Schueppel (die veel met de Neubauten en Nick Cave werkte) beleven enkele van hen twintig jaar later opnieuw het concert. De documentaire is nog nooit eerder in Nederland vertoond.
8 november, 19.00-20.30, dB’s, Cartesiusweg 90a, GRATIS inclusief soep en brood /
Meer info: www.schueppel-films.de/vonwegen.html
DESIGN
Exploring 030: Utrecht vs Berlin
De donkere herfstavonden worden zaterdag en zondag voor bezoekers rond het Rotsoord en de Jutfaseweg opgevrolijkt metgeprojecteerde videokunst op het ketelhuis van de Pastoefabriek. Tussenzonsondergang en zonsopgang kun je hier een heuse videowall met beelden vanverschillende VJ’s, fotografen en filmmakers uit Utrecht en Berlijnaanschouwen.
7 en 8 november, 18.00-06.00, Pastoefabriek –Ketelhuis, buiten Rotsoord 3, GRATIS
THEATER
Wildvreemd: Betonrot
Betonrot, door de Utrechtse theatergroep Wildvreemd, is een beeldende en muzikale montagevoorstelling over de DDR (Duitse Democratische Republiek). Het vertelt het verhaal van een zevenjarig meisje uit voormalig Oost-Duitsland en de zoektocht naar haar eigen identiteit.Tijdens Niemandsland beleeft deze voorstelling haar première op de Rood/Nootboerderij van theatergroep De Maan. Een prachtig stukje niemandsland vlakbij de Vleutense weg.
8 november, 13.30-14.45 en 16.00-17.15, Rood / Noot boerderij, Oude Vleutenseweg 33, GRATIS
Kijk voor het volledige programma op www.culturelezondagen.nl
Voor alles geldt: kom vroeg, VOL=VOL