Verkiezingen gemeenteraad

Linda en Rob zijn verkiesbaar voor Student & Starter

Foto: Kees Rutten

Student & Starter is een Utrechtse partij voor en door studenten en starters. Van de vijftig kandidaten op de lijst, studeerden er negen aan de HU of zijn nog bezig met hun opleiding. Twee daarvan zijn Linda Huisman (21) en Rob van den Enk (26). Aflevering 3 van de serie ‘Gemeenteraadsverkiezingen 2022’.

Een stem geven aan studenten en starters in de gemeenteraad: dat is het doel van deze lokale politieke partij. In november 2013 is Student en Starter opgericht. In 2014 kreeg de partij één zetel, in 2018 twee. Rob van den Enk staat op plek 6. Hij studeerde anderhalf jaar geleden af aan de HU waar hij de opleiding Creative Business volgde. Linda Huisman staat op plek 22. Zij zit in het vierde jaar van haar studie Built Environment.

‘Als wij ons niet laten horen, worden we overgeslagen’

Hoe kwamen jullie erbij om je aan te sluiten bij Student & Starter?
Linda: ‘Vorig collegejaar deed ik een bestuursjaar bij VIDIUS, de belangenorganisatie voor studenten in Utrecht. Tijdens vergaderingen ontmoette ik raadsleden van Student en Starter. Deze partij wilde weten hoe ik het wonen op De Uithof ervoer en waar ik tegenaan liep. Ik voelde me door hen vertegenwoordigd. Altijd ben ik al geïnteresseerd geweest in politiek, maar nu wilde ik zelf ook mijn medestudenten gaan vertegenwoordigen. Ik weet met welke struggles studenten te maken krijgen.’

Rob: ‘Ook ik deed een bestuursjaar bij VIDIUS. Daar mocht ik meepraten over beslissingen, waardoor ik erachter kwam dat het goed voelt om het het verschil te maken voor mijn leeftijdsgenoten. Zo zorgde ik ervoor dat bus 29 vaker langs IBB richting De Uithof gaat rijden. Nadat ik was afgestudeerd, ging ik werken bij een theater met als functie marketing. Maar ik wilde mij ook gaan inzetten voor Utrecht, de stad waar ik in mijn studententijd verliefd op werd. Bij Student en Starter kan dat.’

Foto: Kees Rutten

Hoe is het om naast je studie lid te zijn van een partij?
Linda: ‘Leuk! Ik kan het goed combineren met mijn studie, omdat het zo vrijblijvend is. Al zou ik er meer tijd aan willen besteden. Op dit moment besteed ik zo’n twee uur per week aan werkzaamheden voor de partij. Ik krijg, net als mijn partijgenoten, mails met alles wat er speelt en kan mij opgeven voor vergaderingen. Nu help ik bijvoorbeeld met het voorbereiden van de campagnes.’

Waar lopen jullie zelf tegenaan als student en starter?
Linda: ‘Het duurde anderhalf jaar voordat ik een kamer op De Uithof kreeg. Toen ik daar eenmaal woonde, miste ik veel faciliteiten. Er is geen supermarkt, de huisarts is vrijwel onzichtbaar en er is weinig terrasruimte. Het voelt ongezellig…’

Rob: ‘Ik wilde met twee vrienden gaan wonen, maar dat mocht niet. Er mochten van de gemeente maar twee mensen in het vierkamerappartement. Nu ben ik starter, maar woon noodgedwongen in een studentenkamer. De huurprijzen zijn te hoog en een huis kopen kan ik al helemaal vergeten. Daarnaast ben ik creatief, maar er zijn weinig culturele uitgaansplekken voor jonge mensen in Utrecht.’

Waar zet Student&Starter zich voor in?
Rob: ‘Studenten en starters staan voor dichte deuren: de huizenmarkt zit op slot. Daarom willen wij duurzaam bouwen. Utrecht is een studentenstad en er moet voor iedereen een plek zijn. In de Utrechtse polder Rijnenburg willen we op korte termijn ruim 20.000 woningen gaan bouwen. Daarnaast willen we overal in Utrecht de hoogte in bouwen. Zo kunnen er meer mensen wonen op hetzelfde oppervlakte en houden we ruimte over voor belangrijke voorzieningen. Dit willen we combineren met ‘verticaal groen’: muren bedekken met planten, voor meer zuurstof en natuur in de stad.’

‘Geen alcoholverbod en nachtsluiting in parken.’

Linda: ‘Om met meer dan twee personen in een huis te wonen is vaak een dure vergunning nodig. Die is er om de woningvoorraad voor starters en doorstromers op de woningmarkt te beschermen. Maar veel studenten willen juist samen met vrienden een huis huren. Daarom pleiten we voor de zogenaamde Friendswoningen. Daarvan hebben we er dankzij onze motie inmiddels al tientallen van gerealiseerd, onder andere in Overvecht en Buurland.’

Rob: ‘Ook met andere initiatieven willen we Utrecht een fijnere studentenstad maken. We willen meer natuur en minder regels in parken. Geen alcoholverbod en nachtsluiting meer in parken bijvoorbeeld. Studenten hebben de afgelopen jaren zoveel op hun kamer gezeten: de behoefte om buiten te zijn is groot.’

Linda: ‘Daarnaast willen we van De Uithof een levendige plek maken, met een volwaardige supermarkt. De SPAR is klein en duur. Ook willen we meer terrasruimte. Afgelopen december hebben we kerstverlichting op De Uithof gerealiseerd. Elke wijk kreeg van de gemeente kerstverlichting, maar De Uithof wordt helaas niet als volwaardige wijk gezien. Terwijl deze plek ook gezelligheid verdient.’

Rob: ‘Veel studenten hebben last van mentale problemen. Nu moeten studenten die in De Uithof wonen naar Utrecht Oost voor hulp, maar wij vinden dat het dichterbij moet kunnen. Er moeten buurtteams komen op De Uithof zelf. Er wonen immers drieduizend studenten, dus dat is de moeite waard.’

‘De gemiddelde leeftijd van partijleden is 25. Dat zegt genoeg.’

Waarin verschilt deze partij met andere partijen?
Rob: ‘We zijn een progressieve partij. In veel opzichten komen onze ideeën overeen met sociale partijen, maar we proberen ook een stapje verder te gaan. Bijvoorbeeld met het idee om een metrolijn in Utrecht te realiseren en nadrukkelijk in Rijnenburg te willen bouwen. Of om naar sekswerkers zelf te luisteren als het gaat over de tippelzone.’

Linda: ‘De gemiddelde leeftijd van partijleden is 25. Dat zegt genoeg. Bij elk standpunt wegen we af hoe het jonge mensen beïnvloedt.’

Rob: ‘We hebben een partij-wisselsysteem van twee jaar. Dat betekent dat er steeds opnieuw met een frisse blik naar onze ideeën wordt gekeken.’

Wat verwachten jullie bij de gemeenteraadsverkiezingen?
Linda: ‘Een groei van twee naar drie zetels zou leuk zijn. Ik denk dat dat ook wel mogelijk is.’

Rob: ‘We gaan langs huizen, flyeren, meedoen aan debatten en maken ons online zichtbaar. Zes zetels zou ik natuurlijk heel leuk vinden, aangezien ik op nummer zes sta, maar dat wordt wel heel lastig. Groeien zou sowieso fijn zijn.’

Lees ook aflevering 2: Den Herder is werkzaam aan de HU én verkiesbaar in Woudenberg