Media domineerden de lijsttrekkersdebatten voor de laatste verkiezingen. Dat blijkt uit onderzoek dat onder andere werd uitgevoerd door de School voor Journalistiek in Utrecht.
Niet de politieke partijen bepaalden de meeste gespreksthema’s tijdens debatten, maar de redacties van de tv-zenders. Bij actualiteitenrubrieken en talkshows blijkt het tegenovergestelde. Daar oefenen politici veel invloed uit op de agenda.
Die conclusies trekken de vier grote scholen voor journalistiek in Nederland, die tijdens de laatste verkiezingscampagne voor het eerst een gezamenlijk onderzoek uitvoerden. Studenten liepen mee bij op de redacties van kranten, radio- en tv-programma’s, die berichtten over de verkiezingen. Alleen De Telegraaf en het Algemeen Dagblad weigerden medewerking.
De onderzoekers concluderen dat dagbladen politici minder nodig hebben dan tv-programma's. Daardoor hebben kranten meer controle over hun eigen berichtgeving. Tv-shows hebben zonder de politici geen uitzending, daardoor kunnen gasten meer eisen stellen. Zo weigerde Geert Wilders om in debat te gaan met Alexander Pechtold tijdens een Nieuwsuur-uitzending en wilde de VVD Mark Rutte en Freek de Jonge niet aan één tafel hebben.