Columns

Mijn rommeljaar

Foto: Kees Rutten

Net voor de zomervakantie heb ik mijn bijbaan bij de Lush opgezegd. Het voelde empowering om zonder back-up baan deze stap te nemen. Ook stoer en uitdagend. Het was een stok achter de deur, dan zou ik moeten solliciteren. Ik besloot in plaats daarvan te genieten van mijn zomervakantie. Misschien wel mijn laatste als student.

Want na zo’n zes jaar ploeteren krijg ik in oktober dan eindelijk dat papiertje. Ik ben officieel dus al ruim twee maanden geen student meer. Ik val nu even tussen wal en schip, dat is even wennen.

Ik ga een heleboel dingen missen. Zoals mijn studenten-ov, begin deze maand was een pijnlijk moment toen ik 350 euro overmaakte aan de NS. Het studentenvoordeelpakket van Adobe waar ik het video- en foto-edit programma van gebruik. De studentenkorting bij de fotowinkel in Rotterdam waar ik mijn filmrolletjes altijd laat ontwikkelen. Ik mis het gewoon om te zeggen: ‘Ik ben student!’. Die automatische vrijkaart van onbevangenheid. En het constant nog dingen leren en fouten mogen maken (jahaa, dat kan en mag nu ook nog, maar ik wil even melodramatisch zijn, mag dat?).

Hoe de toekomst eruit zal zien? De vraag die ik dagelijks krijg. Dat vraag ik mezelf ook af. Deze parttime freelancer en fulltime dromer kan ongeduldig zijn. Ik wil het liefst volgende week al beginnen bij een tof programma en de maand daarna naar het buitenland voor een ander programma (zo kan ik nog wel even doorgaan). Ik moet realistisch zijn (saai) en mijn weg vinden in die onzekerheid.

Dit jaar zie ik daarom als semi- tussenjaar, aka onofficiële verlenging van mijn studententijd. De tijd en ruimte hebben om wat aan te rommelen. Tot ergens in oktober zit ik drie dagen in de week op kantoor bij Trajectum. Hiernaast stuur ik wat sollicitaties uit en ben ik op zoek naar andere klusjes. Tussendoor wil ik korte reisjes maken als het me is gegund (mag toch ook wel na zes jaar studeren?). En als ik het studentenleven nou echt blijf missen, begin ik volgend jaar misschien wel met de master Sociologie. Of ik vind meteen mijn droombaan: in mijn caravan vanuit de Balkan naar het Midden Oosten om docu’s te maken. So, hit me up!