Nieuws

Nieuw: mensenrechten minor op de (minor)markt

Foto: Kees Rutten

Donderdag 10 maart is de jaarlijkse minormarkt. Veel studenten moeten in de komende periode weer een van de 160 minoren kiezen. Een nieuwe ster aan het firmament is Mensenrechten voor de Praktijk. Vorig jaar was het nog een honoursproject, nu krijg je er studiepunten voor. Studenten Addy en Andrea bevelen hem van harte aan.

Privacy

Deeltijdstudent Farmakunde Addy Bravenboer: ‘Het was in het begin van het honourstraject even zoeken naar de connectie tussen mensenrechten en mijn werk als apotheker. Tot ik me realiseerde dat ik de gegevens van patiënten beheer. Het is een mensenrecht om daarbij hun anonimiteit te waarborgen. Dat ging altijd goed, tot we te maken kregen met corona. Toen we onze eerste covidpatiënt kregen, wilde plotseling iedereen weten wie hij was. Voor de studie ontwierp ik daarom een folder met informatie over deze basisrechten en verspreidde hem onder mijn collega’s.’

Het meeste leerde Addy van de zogenaamde Sustainable Development Goals (SDG’s) ofwel Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Die gaan over het voorkomen en oplossen van armoede, gelijke kansen en dus ook over mensenrechten. ‘Ook deze bleken meer verband te houden met mijn werk dan ik aanvankelijk dacht’, vertelt Addy. ‘Nu sta ik steeds stil bij dingen die ik eerder vanzelfsprekend vond. Veiligheid, onze basisrechten en het onrecht dat op grote schaal plaatsvindt in de wereld.’

Filosoferen over ‘het waarom’

Andrea Kools, voltijdstudent Social Work, wist eerst niet eens wat de SDG’s waren. ‘En nu zie ik ze overal’, zegt ze. ‘Net als mensenrechten. We krijgen bij Social Work te maken met veel andere soorten recht, maar niet hiermee. Ik heb veel geleerd over Europese verdragen en samenwerkingen, waarvan ik me eerst niet realiseerde dat ze om mensenrechten draaiden. We filosofeerden in de klas ook veel over de gedachtegang erachter en de geschiedenis ervan.’

Van honour naar minor? Goed plan

Beide studenten vinden het een goede zaak dat de honoursmodule een minor is geworden: ‘Niet iedereen heeft de tijd om extra sterren te halen’, zegt Addy. De minor is voor iedereen die een goede motivatiebrief kan schrijven toegankelijk.

Hoewel de minor thuishoort bij het Instituut voor Recht, moedigt de HU juist studenten die geen rechten studeren aan om hem te doen. ‘Je wordt in deze minor niet opgeleid tot jurist’, staat er voor de zekerheid op de site. Andrea denkt dat elke student iets aan de minor kan hebben. ‘Het heeft me in algemene zin heel bewust gemaakt van wat je rechten zijn als mens en hoe je bijdraagt aan een prettige samenleving.’

Opgeven voor de minormarkt is niet nodig. Hij is online te volgen. Opgeven voor de minor is wél noodzakelijk. Er is plaats voor 40 man.