Nieuws

Nieuwe commissie moet conflicten over werklast oplossen

Illustratie: Kees Rutten

Medewerkers die hun werklast te hoog vinden, moeten zich nog dit jaar kunnen wenden tot een speciale commissie. De Hogeschoolraad is kritisch. ‘Je hebt niets aan die toetsingscriteria.’

Is je werkdruk wel realistisch? Moet je plots iets doen waar je helemaal geen ervaring mee hebt? Dan kun je straks terecht bij de nieuwe ‘toetscommissie individuele taakopdrachten’ van Hogeschool Utrecht. Die moet voortaan toetsen of jouw werklast eerlijk en haalbaar is. Het plan ligt nu bij de Hogeschoolraad (HSR). Die moet nog instemmen, maar heeft nog wat vragen.

Hoe de commissie gevormd zal worden is al duidelijk. De directeur van de dienst Human Capital en de medezeggenschap zullen elk een lid aandragen. Die twee kiezen samen een voorzitter. Het is nog niet duidelijk hoeveel tijd zij aan de commissie kwijt zullen zijn, maar hoogstwaarschijnlijk geen volle werkweek.

Zo werkt de commissie

Hoe werkt het? Het is niet de bedoeling dat een medewerker meteen naar de commissie stapt. Hij moet eerst met zijn leidinggevende in gesprek over hoe realistisch zijn takenpakket is. Komen ze er niet uit? Dan mag de medewerker voortaan de commissie inschakelen. Zowel hij als zijn leidinggevende krijgen dan de kans om hun verhaal te delen, hetzij in een zitting, hetzij schriftelijk.

De commissie beoordeelt vervolgens hoe het zit met die werkdruk. Dat doet ze aan de hand van de cao en van de ‘Handreiking Taaktoedeling’, die onderdeel is van het bredere ‘Werken in teams’, dat de HU in 2023 introduceerde. Vervolgens geeft de commissie advies aan de directeur: gaat er een streep door die taak of moet de medewerker hem gewoon uitvoeren? Het is aan de directeur dit advies al dan niet op te volgen.

Kritische vragen van de HSR

De HSR uitte zich kritisch, in de HSR-vergadering op 22 januari. Ze vindt dat de commissie niet genoeg macht heeft, doordat deze alleen een zwaarwegend advies kan geven en geen bindende uitspraak kan doen. Dat is echter niet iets waar het cvb iets aan kan doen. Deze beperkte bevoegdheid komt namelijk voort uit de cao.

Daarnaast is discussie over wat er met gewerkte uren gebeurt als achteraf blijkt dat een taak onterecht is opgelegd. Ook vinden sommige HSR-leden dat de toetsingscriteria, gebaseerd op de handreiking, niet concreet genoeg zijn. ‘Je hebt niets aan die toetsingscriteria’, concludeerde een van hen.

Woensdag 12 februari spreken de HSR en het college opnieuw met elkaar. Afhankelijk van de uitkomst daarvan stemt de raad uiterlijk 12 maart over hoe de commissie er precies uit gaat zien.

Idee van de vakbonden

Werkdruk is al jaren een heet hangijzer in het hbo. Werkgevers en vakbonden hebben hierover afspraken gemaakt in de cao. Daarin staat dat taken realistisch moeten zijn, verdeeld met oog voor de beschikbare tijd van medewerkers. In de cao van 2023-2024 is daar een extra regel aan toegevoegd: medewerkers moeten hun werklast kunnen laten toetsen door een onafhankelijke commissie.

Hogescholen zijn dus verplicht de commissie te gaan aanbieden. Kortom: hij komt hoe dan ook naar de HU, maar hoe hij precies wordt vormgegeven is nog even afwachten. Met instemming van de HSR is de commissie in het tweede kwartaal van 2025 operationeel.