Gooi regelgeving overboord en laat studentenhuisvesting over aan de markt. In het rapport ‘Class of 2020’ pleiten vijf commerciële ontwikkelaars en vier stichtingen voor een cultuuromslag als het gaat om studenten en wonen.
Het beeld van ‘de arme student’ moet worden bijgesteld, staat in het rapport. 30% van de uitwonende studenten heeft namelijk een budget van meer dan 1450 euro in de maand en een derde van hen heeft zelfs meer dan 2250 euro te besteden dankzij beurzen, leningen en geld van ouders.
Studenten met een diepere portemonnee en luxere woonwensen: dat biedt kansen, aldus de rapportschrijvers. Maar dan moeten huisvestingsregels wel worden versoepeld, drastisch. Laat wettelijke huurplafonds en bouwbesluiten die bijvoorbeeld een minimale omvang van wooneenheden eisen los, versoepel de criteria voor huurtoeslag en laat bredere contractvormen toe.
De negen organisaties willen de komende jaren honderden miljoenen investeren in nieuwe en bestaande vormen van studentenhuisvesting, maar voor veel populaire vormen zijn de opbrengsten te laag. ‘Dit is een gemiste kans voor Nederland’, zegt Charlie MacGregor van City Living, een organisatie die studentenhotels bouwt in Amsterdam, Brussel, Luik waar je als student voor 5 tot 12 maanden een compleet ingerichte kamer kunt huren.
Op 14 september wordt het rapport ‘Class of 2020’ officieel gepresenteerd in Hotel Casa400 in Amsterdam. Daarna is er een debat met o.a. HBO-raad voorzitter Guusje ter Horst.
Maar omdat we het in Utrecht nog moeten doen met het huidige aanbod: in de nieuwste Trajectum (die 15 september uitkomt) vind je een Handleiding bij Kamernood. In vijf stappen succes!