Nieuws

Nieuwe plandelclub bestormt de stoepen van de HU

Foto: Büsra Kondakçi

Sinds dinsdag 7 november heeft de HU haar eigen plandelclub. Iedereen kan meedoen, op elke eerste dinsdag van de maand. Docent Built Environment Joop Zuur nam samen met zijn companen het initiatief.

Doelgericht lopen ze rond. Elke peuk gaat genadeloos in hun zak en ook papieren en plastic fladdertjes krijgen de kans niet op de trottoirs van de campus te blijven rondzwerven. Medewerkers Gerian, Joop en Saskia zitten in hun middagpauze niet in de Foodcourt: ze plandelen.

Saskia Hanzen. Foto: Büsra Kondakçi

Wellicht ter overvloede: plandelen is wandelen en tegelijkertijd zwerfafval opruimen (plocka upp, in het Zweeds). Je bent dus in beweging, terwijl je je omgeving schoonmaakt. De activiteit (sport is een groot woord) wordt steeds populairder. Wil je het toch iets inspannender? Dan wordt het ploggen, een combinatie van joggen en afval rapen.

Joop Zuur plandelt met een tevreden gezicht en beweegt lenig van het ene naar het andere object. De wens van dit groepje is dat ze binnenkort met wat meer zullen zijn. ‘Twintig deelnemers is mooi. Nog mooier is als we straks überhaupt niet meer nodig zijn.’ Meedoen? Surf naar The Green Office of doe gewoon mee. Rapers liggen in de bak naast de ingang van de HU-bieb.