Nieuws

Enorm mooie trompetpartij

Sinds wanneer trompettist?
Ben begonnen op mijn zesde. Eigenlijk wilde ik saxofoon spelen maar mijn armen waren te kort. Mijn zus ging tegelijkertijd dwarsfluit spelen bij ons in het dorp en toen heb ik voor trompet gekozen. Lekker dicht bij je hoofd. Op mijn zevende kwam ik bij het harmonieorkest Odeon, waar ik tot mijn achttiende heb gespeeld.

Zit het in de familie?
Nee mijn ouders spelen niks. Wel werd en wordt er klassiek gedraaid. Bij het ontbijt op zondag, en doordeweeks door mijn moeder. Zelf heb ik vooral klassiek op mijn mp3 speler.

Hoe verliep het verder met de jonge trompettist?
Ik begon met een leraar van wie ik helemaal gek was. Toen hij overleed, had ik er niet zo zin meer in. De nieuwe leraar wist me met Twixen en Marsen over te halen te blijven oefenen, hahaha. Uiteindelijk was en is die leraar geweldig. Hij organiseerde muziekdagen, ensembles en muzikale bijeenkomsten met andere kinderen. Heerlijk; de hele tijd muziek maken.

Hard werken?
Vanaf mijn tiende studeer ik zo’n uur per dag.  Ik heb aan verschillende concoursen en wedstrijden meegedaan. Op een gegeven moment, ik was zo’n twaalf jaar, haalde ik een goede plek in een landelijk trompetwedstrijd en werd ik gevraagd voor het Jeugdorkest Nederland.

Waarom hbo-rechten en geen conservatorium?
Als ik verder wil, wil ik gelijk het Concertgebouw Orkest. Je kan aan de slag als docent, solist of in een orkest. Lesgeven lijkt me niks. En de ander twee opties zijn niet voor me weggelegd. Ik heb ook verhalen gehoord waardoor ik een loopbaan in de muziek niet zie zitten. Fuserende orkesten en mensen die op straat worden gezet. Daarbij: in zo’n orkest heb je enkele tientallen violisten nodig en maar drie tot vier trompettisten! Maar gelukkig kun als amateur op een ontzettend hoog niveau muziek maken.

Zoals bij NSO?
Ja. Ze kwamen bij het Jeugdorkest mensen ronselen. Er waren 17 kandidaten voor 4 trompetplekken. De dirigent kende ik al (Hempel dirigeert ook het Jeugdorkest, red.) en ik wilde graag de vijfde van Mahler spelen omdat het stuk begint met een enorm mooie trompetpartij.

Kriebels voor de tour?
Ik heb er erge zin in. In februari gaan we een maand op pad. Eerst tien dagen studeren ergens in Nederland, daarna concerten geven en als laatste hebben we een concert in het buitenland. De locatie is nog geheim maar we gaan in elk geval vliegen. Japan lijkt me wel wat.

En je studie?
Ik krijg vrijstellingen, net als topsporters. Waarschijnlijk ga ik mijn propedeuse niet halen. Maakt niet uit. Dit is een once in a lifetime-kans. Spelen met mijn favoriete dirigent en met allemaal vrienden.
Femke Bakkeren

11februari gaat het NSO on tour. Kijk op www.nso.nl voor speeldata en meer informatie. Op 14 februari doet het orkest Utrecht aan (Vredenburg).