Nieuws

Naar CITO voor inzage rekentoets

Normaal gesproken kan een student altijd zijn tentamen opvragen. Niet alleen om te controleren of de beoordeling klopt, maar ook om te leren van zijn fouten. Maar uitgerekend bij de cruciale rekentoets van de opleiding tot leraar in het basisonderwijs krijgen studenten niet te zien wat ze verkeerd hebben gedaan.
De landelijke toets is ingevoerd toen bekend werd dat veel pabo-studenten minder goed kunnen rekenen dan scholieren van groep 8. Wie ook na twee herkansingen faalt, moet vertrekken. Er staat dus veel op het spel.
Studenten maken de toets op een computer. Wie een opgave fout heeft, krijgt een iets makkelijker sommetje. Voor wie hem goed heeft, gaat het niveau juist iets omhoog. Iedere student krijgt dus een eigen tentamen. Na afloop zien ze wel op welk onderdeel ze slecht scoren (breuken, vermenigvuldigen, enzovoorts), maar niet precies met welke som ze de mist in gaan.
Volgens CITO, die de toets heeft ontwikkeld, bevat de database 856 opgaven. Vandaar dat ze geheim moeten blijven. Anders leren studenten de antwoorden gewoon uit het hoofd.
Tweede Kamerlid Halbe Zijlstra van de VVD wil dat hogescholen inzage geven.
De HBO-raad heeft intussen in overleg met CITO en het ministerie van Onderwijs een andere oplossing bedacht. Studenten mogen zien welke sommen ze precies verkeerd hebben, maar daarvoor moeten ze afreizen naar het kantoor van CITO in Arnhem. (HOP)