Aan de universiteiten en hogescholen hebben deeltijdstudenten vaak weinig te kiezen. De overheid kan het aanbod vergroten door bepaalde instellingen extra te bekostigen voordeeltijdonderwijs, stelt de Onderwijsraad in een vandaag verschenen advies.
Werkende volwassenen gaan om uiteenlopende redenen weer studeren: om “bij de tijd te blijven”, als voorbereiding op een nieuwe baan, om een scholingsachterstand in te halen of voor hun sociale en persoonlijke ontwikkeling. Veel volwassenen zijn echter slecht op de hoogte van de verschillende onderwijs- en financieringsmogelijkheden. De overheid moet de voorlichting daarover verbeteren, vindt de raad.
In zijn advies over het volwassenenonderwijs pleit de raad voor een ‘inzichtelijk en interessant’ onderwijsaanbod voor deeltijdstudenten. In de private sector is er nu een breed palet aan cursussen en trainingen, maar wie een diploma wil halen, heeft minder keus. Uit een inventarisatie van de KeuzegidsDeeltijdstudies, waarnaar de raad verwijst, blijkt dat er de laatste jaren flink is gesnoeid in het deeltijdaanbod van de universiteiten en hogescholen. Sommige disciplines zijn nauwelijks vertegenwoordigd en het aanbod verschilt sterk per regio.
De raad adviseert de overheideen aantal hogescholen en universiteiten, eventueel tijdelijk, extra te bekostigen zodat ze zich kunnen specialiseren in het deeltijd volwassenenonderwijs.Met onderzoek kan vervolgens worden nagegaan of het aanbod op peil blijft. Omdat veel volwassenen door tijdgebrek afzien van extra scholing, ziet de raad ook mogelijkhedenvoor afstandleren en opleidingen via internet. Door bijvoorbeeld cursusmateriaal gratis aan te bieden op internet, zoals de Open Universiteit en de TU Delft al doen, kunnen instellingen hun deuren openstellen voor een groter publiek.