Columns

Olivier spreekt zich uit voor de hardwerkende alleenstaande vader

Foto: Kees Rutten

Olivier Kikkert studeert Journalistiek aan de HU en schrijft soms columns voor Trajectum.

Een kerstdiner met water en brood van de voedselbank. De verwarming uit. De kaasschaafmethode zal worden toegepast deze winter.

Er is een tekort van 279.000 woningen in Nederland. 6,8 procent daling in koopkracht. De gemiddelde studieschuld is 24.000 euro. Binnen een jaar is de gasprijs per kubieke meter met 300 procent gestegen. Ongeveer 24.000 mensen vragen jaarlijks asiel aan in Nederland. Er is een inflatie van 10,3 procent. Nederland is in crisis.

Iets doen? Dat willen die extreemrechtse en extreemlinkse politici niet. Ze weigeren elkaar ergens in tegemoet te komen. Liever spreken zij legendarische zinnen uit, zoals ‘We moeten aan de slag’. Joh!

Ik kijk naar een talkshow waar een alleenstaande vader fulltime werkt bij Gall & Gall en net rond kan komen van een salaris van 2200 euro netto per maand. Hierop volgend de beelden van een in Monaco wonende twintiger. Die rondjes rijdt in een auto, daarmee miljoenen verdient en kampioen fossiele brandstoffen verbruiken wordt. Terwijl hij de wereld bestookt met kerosine, vliegend van villa naar loft.

Om maar te zwijgen over het tekort aan belasting dat de elite betaalt. Ter illustratie: Ahold Delhaize-topman Frans Muller (baas van Gall & Gall) ontving verleden jaar een beloning van 5,7 miljoen euro. Daar moet de alleenstaande vader 216 jaar voor werken.

Ik spreek me uit tegen elitaire lullen in pak, tegen ongelijke belastingtarieven en vóór de alleenstaande vader in de Gall & Gall. Want als iemand die kaasschaaf niet verdient is hij het.