Columns

Olivier wordt sprakeloos van deze gillende tv-presentatrice

Olivier Kikkert studeert Journalistiek aan de HU en schrijft columns voor Trajectum.

Een in extase gillende 3FM-presentatrice. Ze deelt een luisteraar mee dat ze als ‘uitverkorene’ een overnachting in en sjiek hotel, tickets voor Qatar-Nederland en een retour naar het corrupte land had gewonnen. Feest!

Van ons belastinggeld krijgt iemand een verzorgd tripje naar een toernooi waar duizenden mensen voor zijn gestorven en misbruikt. Dit bericht wordt in totale blijdschap gebracht door de radio-presentatrice: WAUW! Je gaat feest mogen vieren op de graven van duizenden mensen, in een land waar voor velen het bestaansrecht alleen al illegaal is! Lang leve de vredige democratie!

In een samenleving waar je al dagelijks wordt overvallen met debiele berichten, van FvD-waanzin tot tientallen crisissen, kon dit er ook nog wel bij. Het voelt als een totale ondergang van een moreel. Hebben we überhaupt nog een moreel? Daar waar mensen bevriezen van de kou deze winter, omdat ze hun gasrekeningen geeneens meer kunnen betalen, stuurt de publieke omroep iemand naar Qatar. Van ons geld. Sprakeloos word ik ervan.

In de zomer gaf Gerard Timmer, directeur bij NOS, een interview. Vanuit een ‘verslaggevend perspectief’ gaat de NOS naar Qatar. De journalistiek is er om te laten zien wat er gebeurt. De randsituaties en de wedstrijden. De Hogeschool Utrecht kiest ervoor om een wedstrijd live op een groot scherm uit te zenden. Zit daar dan nog een journalistieke waarde aan? Of wordt er nu toch een feest gecreëerd, omdat wij, op honderden kilometers afstand van Qatar, de ernst van de zaak minder belangrijk vinden dan het ‘gezellig’ met z’n allen naar oranje kijken?

Nederland had nooit naar Qatar mogen gaan. In 2010 kondigde de toenmalige FIFA-directeur Blatter de keuze voor Qatar aan, een man die ondertussen van corruptie wordt verdacht. Waarom is er in de afgelopen twaalf jaar niks aan gedaan?

In de volgende ronde staat het Nederlands elftal tegenover de VS. Jippie! Allemaal kijken, want voetbal gaat voor alles! Toch?