Ondersteuners bang voor ontslagen

Door operaties als ‘ontvlechting’, ‘harmonisatie’ en bezuinigingen.

Ondersteunend personeel van de HU kampt met de operaties als ‘ontvlechting’, ‘harmonisatie’ en bezuinigingen. De Personeelsraad heeft een extra vergadering uitgeschreven. Een deel van het personeel is bang om zijn of haar baan te verliezen.

Dat blijkt uit een rondgang langs ondersteunend- en beheerspersoneel (OBP) van Trajectum (zie het nieuwe nummer vanaf pagina 24 dat dinsdag 11 november in de bakken ligt). De Personeelsraad bevestigt deze observaties. ‘De angst regeert’, stelt Jacqueline de Vogel, bestuurslid van de Personeelsraad, in het artikel.

Efficiency
Om meer geld voor het onderwijs te krijgen bezuinigt de hogeschool in enkele jaren twintig procent op het OBP-budget. De meerderheid van de medewerkers die in dienst zijn van de faculteiten, worden organisatorisch ondergebracht bij de HU Diensten ('ontvlechting'). Hierna volgt 'harmonisatie' waarbij het afstoten van taken, standaardisatie en efficiency sleutelbegrippen zijn.

De Hogeschoolraad en Personeelsraad zijn onder voorwaarden akkoord gegaan met de operaties. Een Meldpunt Ontvlechting, waar het personeel terecht kan met klachten, was één van de voorwaarden. Maar van het meldpunt wordt weinig gebruik gemaakt omdat mensen bang zijn hierdoor hun baan te verliezen, denkt de raad.

Verontrustende berichten
‘Ons bereiken verontrustende berichten via e-mail en in persoonlijke gesprekken met medewerkers van HU Diensten’, schrijft de Personeelsraad in een uitnodiging voor de extra vergadering. Die vindt dinsdag 18 november plaats op de faculteit Economie en Management. 

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...
 

5 reacties

Het is niet meer mogelijk om te reageren

 1. Gezien ook de sterkere inzet van het RGW als instrument voor de reductie, lijkt me de zorg zeker terecht.

 2. Terecht of onterecht: het is idd zo dat de angst regeert op dit moment… Ik denk niet dat dat de bedoeling is en het bevordert zeker de verwachte kwaliteitsverbetering niet…

 3. De kwaliteit en bijhorende kwalificaties en competenties ontbreken bij veel ‘managers’. Hoe kunnen die dan ondergeschikten beoordelen?

  Bovendien moeten die managers ook maar doen wat hen opgedragen wordt, mensen er dus uitgooien, anders kunnen ze zelf vertrekken. Bel maar eens naar een willekeurige vakbond, die kan dit beeld bevestigen. Pers, duik hier eens in!

 4. Er hangt een hele vreemde gespannen bijna intimiderende sfeer. Transparatie is ver te zoeken momenteel .
  Vind het niet vreemd dat mensen niet reageren .

 5. Op je Pashouder staan deze Kernwaarden HU vermeld .

  Gericht op de omgeving?
  Professioneel en hoogwaardig.
  Persoonlijk betrokken?
  Vernieuwend en ondernemend .
  BETROUWBAAR EN TRANSPARANT????

  Hoog tijd om dit aan te passen aan de werkelijkheid misschien ?