Op kamers

Op kamers – Vera Eijkelestam

Vera (21, derdejaars integrale veiligheidskunde) woont samen met haar vriend in een appartement in Woerden. Utrecht had hun voorkeur, maar dat werd te duur. Een huis delen met studenten is geen optie, want andere mensen vindt ze maar vies. Nu heeft Woerden haar hart gestolen. Ze is toch niet zo van het studentenleven. 
Woont er sinds: juni 2014
Betaalt: 800 euro per maand
Krijgt daarvoor: 55 m2, vlakbij het centrum

Vera is erg blij met haar huisje, al vindt ze het wat aan de krappe kant. Dat ze steeds meer troep verzamelt, maakt het er niet beter op.

Vera heeft aardig wat meubels van Ikea, maar wil niet dat mensen dat zien: een Ikea-huis vindt ze verschrikkelijk. Het appartement heeft ze persoonlijk gemaakt door alles samen met haar vriend uit te zoeken. Ze doet bijna alles met hem samen en vouwt met liefde zijn boxers op.

Vera houdt van een rustige, schone woning, en vindt dat ontiegelijk burgerlijk van zichzelf. Ach, zolang er af en toe nog een wijntje ingaat, valt het wel mee. Cola bij het uitgaan is ook maar niks.

Deze koe is één van de dingen die het appartement eigen maakt: Vera heeft hem zelf geschilderd, een ode aan de koe.

Dit is Vera’s favoriete plek in huis. Haar vriend vindt het maar niks, want waarom zou je daar willen zitten?

Vera houdt van vroeg naar bed gaan en vroeg opstaan. Totaal niet studentikoos, weet ze zelf. Meer studentikoos is dat ze de muur heeft opgeleukt met pagina’s uit een tijdschrift. Geld voor wat beters ontbrak. Met haar stufi en stagevergoeding redt ze het gelukkig net. En af en toe kijkt ze haar vriend lief aan.

In de hal heeft ze een uitgebreid eetschema voor haar vriend gehangen. Gezond eten staat hoog op hun prioriteitenlijstje, al is een patatje na het uitgaan erg verleidelijk.
Eén keer vergat ze waar hij allergisch voor is, sindsdien kijkt hij er niet zo vaak meer op.

Haar kat Ollie komt graag op schoot zitten als ze op de WC zit.

Vera’s stofzuiger is ontploft toen ze kattengrind in het trappenhuis wilde opzuigen. Ze was vergeten om er een zak in te doen en een motor kan blijkbaar niet goed tegen grind. Nu stinkt heel het trappenhuis. Ze schaamt zich er een beetje voor, maar kan er om lachen.

Over tien jaar ziet Vera zichzelf aan de overkant in een huis met nog een kat, een hond en een kind. Ze vindt dit het beste plekje van Woerden, lekker dichtbij het station en het centrum. En in dat centrum van Woerden valt best wat te beleven.