Nieuws

Petitie voor vegan melk in koffieautomaten van HU en UU

Foto: Kees Rutten

De Vegan Student Association Utrecht (VSA) wil koffieautomaten met plantaardige melk op de HU en UU. Dat is duurzamer en inclusiever, zeggen leden. Hun petitie is inmiddels 770 keer ondertekend. 

Minstens één koffieautomaat met plantaardige melk per HU en UU-gebouw: dat is het voorstel van de Vegan Student Association Utrecht (VSA), een community met 135 leden. Het liefst wil het bestuur dat minstens de helft van alle koffieautomaten in de HU en UU plantaardige melk aanbiedt. Met een petitie hopen ze duidelijk te maken dat er meer mensen zijn die dit willen.

Vanaf begin februari staat de petitie online. Ondertekenen kan tot en met 31 maart. Daarna overhandigt de VSA de petitie aan het college van bestuur van beide onderwijsinstellingen. Inmiddels zijn er al 770 handtekeningen verzameld. Studenten en medewerkers die de petitie ondertekenen, moeten hun HU of UU-mail invullen. Zo kunnen de initiatiefnemers bewijzen dat alle ondertekenaars echt tot de doelgroep behoren. ‘Dat maakt meer impact’, zegt VSA-lid Christina van Beek (19). 

‘Reële stap’

Het gebruik van plantaardige melk is duurzamer want het kost minder water, stelt de VSA. Christina: ‘En zowel de HU als de UU zegt zich erg in te zetten voor duurzaamheid, dus dan is dit een reële stap om te zetten. Daarnaast staat de zuivelindustrie bekend om dierenmishandeling.’ Ook is het inclusiever om iets plantaardigs aan te bieden, volgens de VSA. Veel mensen zijn lactose-intolerant, vooral niet-Europese mensen. 

Op de HU kun je nu alleen koffie met plantaardige melk drinken bij de luxere koffietentjes. Op HL15 of PL101 kan dat bijvoorbeeld bij MAMS. Je betaalt voor sojamelk niets extra, voor havermelk wel 30 cent extra. In één automaat van de SPAR in het USP kun je cappuccino met plantaardige melk krijgen, dat kost 1,35 euro. Je kan verder een bakje koffie met havermelk halen bij de HideOut en Het7de.