Achtergrond

Pride is Protest. Zij vertellen over hun zelfgemaakte bord

Foto: Kees Rutten

Zaterdag 3 juni vaart de HU/UU boot mee met de Utrecht Pride. Dat Pride meer is dan een feestje, weten deze studenten en medewerker maar al te goed. Ze varen mee en maakten een protestbord.

Isabella (22), student CMD aan de HU

Wat staat er op je protestbord?
‘No Pride For Some of Us Without Liberation For All of Us.’

Waarom dat?
‘Het is een quote van Marsha P. Johnson. Zij was openlijk transvrouw, een van de grondleggers van de Pride en strijder bij de Stonewall-rellen in 1969: het begin van de beweging voor de rechten van de LGBTIQ+-community. Ik vind het een krachtige uitspraak en ik sta er helemaal achter. Pride is voor iedereen en we kunnen niet zomaar iets vieren terwijl de rest gevangen zit. Daarom moet het ook een protest blijven.’

Waarom vaar je mee?
‘Omdat ik het belangrijk vind om op deze manier een stem te geven aan degenen die geen stem hebben. En om te laten zien aan mensen die nog in de kast zitten dat wij er zijn en dat het oké is wie je bent. Vorig jaar heb ik ook meegevaren en dat was heel gaaf, ik voelde me veilig. Hoewel je elkaar niet kent, zit je in hetzelfde schuitje. Letterlijk en figuurlijk.’

Wat betekent de Pride voor jou?
‘Trots zijn op wie je bent en mogen zijn wie je bent. En de vrijheid daarvoor hebben zonder dat je in een hoekje geduwd wordt. Het is een feest en de sfeer is feestelijk, maar het is ook een protest, dus we moeten ook zeggen waarvoor we staan.’

Sam (21) studeert Molecular Life Sciences aan de UU

Wat staat er op je protestbord?
‘Kermit de Kikker met een mes in zijn hand, haha. Op een progressive pride vlag. En de tekst be gay kermit crime. De achterkant van het bord is serieus. Er staat op in hoeveel landen het illegaal is om gay te zijn en in hoeveel landen er nog een doodstraf is.’

Waarom dat?
‘Het begon als grap. Ik zocht inspiratie en had een button gekocht op de Comic Con. Daarop stond de tekst be gay, kermit crime. De voorkant is vrolijk en trekt de aandacht, maar de achterkant is serieus. In 67 landen is homoseksualiteit strafbaar. Pride blijft een protest.’

Waarom vaar je mee?
‘Het lijkt me mooi. Vorig jaar keek ik toe vanaf de kant. Ik ben niet bang om te zeggen wie ik ben, maar ik weet ook dat er mensen zijn die dat niet durven of die nog in de kast zitten. Ik zat op een christelijke middelbare school en over non-binair zijn werd niet gesproken. Achteraf vind ik dat jammer, want dan had ik mezelf misschien eerder begrepen. Door zelf aanwezig te zijn, hoop ik dat anderen ook weten dat ze er mogen zijn.’

Wat betekent de Pride voor jou?
‘Een moment waarop iedereen samen kan komen en zichzelf kan zijn. Wij zijn er en we zullen niet gaan.’

Kris (22), student Culturele Antropologie aan de UU

Wat staat er op je protestbord?
‘Best veel, haha. Kort gezegd: Trans is … en dan een heleboel positieve termen.’

Waarom dat?
‘In het nieuws hoor ik veel negatieve dingen over transpersonen: vooroordelen en nepnieuws. Ik wil laten zien wat het wel inhoudt.’

Waarom vaar je mee met de HU/UU-boot?
‘Het is mijn eerste Pride waar ik als transman heen ga. Mijn ouders hebben er moeite mee dat ik trans ben. Ze lijken iedereen te accepteren hoe ze zijn tot het om hun kinderen gaat. Nu woon ik niet meer thuis, dus heb ik de vrijheid om naar de Pride te gaan. Toen ik nog in de kast zat, waardeerde ik het enorm als ik iemand met een transvlag zag. Een vrouw met een adamsappel of een man met littekens op zijn borst maakte voor mij duidelijk: het kan, het mag, het is er. Misschien dat ik iemand kan inspireren.’

Wat betekent de Pride voor jou?
‘Een uiting van gezelschap in een open en vrije ruimte waarin je jezelf mag en kan zijn. Of je ons accepteert of niet: we zijn er en we gaan niet weg.’

Anneloes, student Sociologie (UU)

Wat staat er op je protestbord?
Op de voorkant staat L for the T, Sisterhood not Cis-terhood. Op de achterkant Representing UU’s SlayVB.’

Waarom dat?
‘Met L for the T wil ik uitstralen dat ik als lesbische vrouw mijn transgender en gender non-comforming siblings steun. Ik ben cisgender, maar zie dat vooral de transgemeenschap echt steun nodig heeft nu. Love is Love is makkelijk te marketen, maar dit gaat over bestaansrechten. Op dit moment is er een groeiende beweging van zogenaamde trans-exclusionary radical feminists, die de rechten en menselijkheid van transgender vrouwen constant ter discussie stellen, en die transhaat vermommen als bezorgdheid om de veiligheid van cisgender vrouwen. Met mijn bord wil ik duidelijk maken dat ik zij aan zij met de transgemeenschap sta.
SlayVB is dan meer als grapje, want ik ben studentassessor van het cvb (college van bestuur) van de UU.’

Waarom vaar je mee?
‘Ik vind het belangrijk om zichtbaar te zijn en om mensen te inspireren om zichzelf te zijn.’

Wat betekent de Pride voor jou?
‘Me verzetten tegen de mensen die zouden willen dat we niet zichtbaar zijn. Het is een protest, maar ook een viering van het feit dat we er zijn en dat we niet meer onzichtbaar hoeven te zijn. Een uiting van dankbaarheid voor een generatie die begonnen is met deze strijd voor onze vrijheid. Ik ben het die generatie ook verschuldigd om een uithangbord te zijn voor anderen: je bent veilig bij mij.’

Jessie (26), projectondersteuner bij HU-lectoraat Co-Design en bestuurslid bij de GSA van de HU.

Wat staat er op je protestbord?
‘Shame brought me down. Queer joy got me back up.’

Waarom dat?
‘Toen ik nog zoekende was naar mijn identiteit heb ik erg geworsteld met gevoelens van schaamte. Ik schaamde me voor hoe ik mij wilde uiten, voor mijn verlangens, voor wie ik leuk vond… iets wat veel voorkomend is onder queer personen; een schaamte die voortkomt uit afwijken van de norm. Nu heb ik allemaal mooie queer mensen om mij heen en heeft alle queer joy de schaamte doen verbleken.’

Waarom vaar je mee?
‘Hopelijk kan ik aan mensen die nog struggelen met zichzelf laten zien dat er licht aan het einde van de tunnel is. In mijn jeugd had ik nauwelijks voorbeelden van queer personen die zichzelf volledig omarmden en daarvoor uitkwamen. Ik wist niet eens dat ze bestonden.’

Wat betekent de Pride voor jou?
‘Een community gevoel. Normaal zijn queer mensen de uitzondering, maar tijdens de Pride niet. Je bent allemaal trots op iets waar je waarschijnlijk op een eerder moment in je leven mee hebt geworsteld. Dat is bijzonder.’

Zin om deze en andere mensen op de HU/UU-boot aan te moedigen tijdens de Utrecht Pride op zaterdag 3 juni? De botenparade begint om 13:30.