Interview

Zij varen mee met de Utrecht Pride: ‘Nog veel werk aan de winkel’

Foto: Kees Rutten

Zaterdag is de Utrecht Pride. Eén van de vijftig boten die door de grachten zal varen, is de boot van de HU en UU. Drie ‘matrozen’ van de HU vertellen waarom ze meedoen en hoe ze zich voorbereiden. 

Samantha Schipper (35) – zij/haar* – App ontwikkelaar bij IM-ICT

Juist dit jaar moet het ook heel duidelijk een protest zijn

Waarom vaar je mee?
‘Omdat ik het belangrijk vind “gezien” te worden. Zo kunnen wij als queermensen anderen inspireren om ook de stap te maken en de ruimte te kunnen innemen om jezelf te zijn. Ik hoop dat iedereen binnen en buiten de HU de stap durft te maken om uit te komen voor wie hij, zij of hen is.

Er is nog veel werk aan de winkel, daar kunnen we niet omheen. De veranderingen binnen de politiek zijn bedreigend voor de queercommunity: de grote rechtse wind die eraan komt, kan zorgen voor wetgeving die ons leven niet beter maakt. De BBB pleit voor een versimpeling van seksuele educatie en dat raakt mij. Generaties zullen zich minder begrepen voelen als je op school niet vertelt dat er meer is dan heteroseksualiteit. Ik dacht dat wij in Nederland best ver waren, maar dit is een teleurstelling. Juist dit jaar moet het daarom ook heel duidelijk een protest zijn!

Ik ben van plan om mij meer in te zetten binnen de HU om ervoor te zorgen dat er ruimte is voor iedereen. In mijn directe omgeving merk ik nog steeds dat niet iedereen inclusief is. Het lijkt me mooi om voorlichting te geven en gesprekken aan te gaan met collega’s. Er is in mijn ervaring veel onwetendheid om me heen en in plaats van dat te veroordelen, wil ik dat veranderen op een manier die bij mij past.’

Op welke manier ben jij verbonden met de queergemeenschap?
‘Momenteel voel ik mij biseksueel, maar hoe ik mij identificeer kan morgen weer anders zijn, dat is erg fluïde. Sommige periodes voel ik me ‘supergay’, dan weer even wat minder, haha. Recent heb ik geweldige vrouw ontmoet met wie ik nu aan het daten ben, en daar ben ik gewoon erg blij mee!’ Ik voel mij vooral verbonden door de liefde en respect binnen onze gemeenschap. Zonder veroordeling. Naar mijn mening maakt je seksuele geaardheid niet uit. Het is wel fijn om bepaalde dingen uit mijn eigen leven te herkennen bij anderen en in sommige gevallen leed te delen.’

Hoe bereid je je voor op de Utrecht Pride?
‘De GSA van de HU en UU organiseren voorbereidingsevents. Dat zorgt voor verbondenheid. In de groepsapp delen we onze voorpret: er zijn Teamssessies en er worden vriendschapsarmbandjes uitgedeeld.
Vorige week gingen we kleding upcyclen, want het thema is: ‘Don’t waste your love.’ Ik heb de mouwen van een spijkerjasje afgeknipt en de logo’s van ‘You Belong’ erop gestreken. Daaronder draag ik een glinsterende roze broek. Ook heb ik een regenboogvlag en een regenboog-zonnebril. Je kunt me herkennen aan mijn grote glimlach.’


Renata Rijerkerk (21) – zij/haar – vierdejaarsstudent Journalistiek

Ik voelde me gevierd

Waarom vaar je mee?
‘Voor de ervaring, om connecties op te doen en eenheid te voelen. We vieren dat er ook plekken zijn waar je niet op eieren hoeft te lopen omdat je wilt zijn wie je bent. 

Het is de tweede keer dat ik meevaar. Vorig jaar was echt overweldigend: ik zag alle juichende mensen op de boot. Ik voelde me gevierd. En ik heb ervaren dat de Pride echt geen seksfeest is of zo, het is een protest. Ik ben toen geïnterviewd door de lokale media. Daar vertelde ik dat we op de Pride duidelijk willen maken dat we er zijn, en dat we niet weggaan. Helaas ben ik niet in de uitzending gekomen omdat mijn quote te serieus was. Tijdens het interview werd me ook gevraagd: ‘Kun je het iets luchtiger houden?’ Maar Pride is niet alleen luchtig.’

Op welke manier ben jij verbonden met de queergemeenschap?
‘Ik ben trans vrouw. Op de HU en op stage is iedereen wel op de hoogte en daar word ik gelukkig niet gemisgenderd (aangesproken met het verkeerde geslacht, red.). Dat is fijn, want daar hoef ik geen dingen uit te leggen en kan ik me gewoon richten op mijn werk of andere dingen. Op de Pride is dat ook zo: ik hoef daar niks uit te leggen. Mensen vragen vanzelf naar iemands voornaamwoorden of hoe iemand zich identificeert. Niemand hoeft zich buitengesloten te voelen.’

Hoe bereid je je voor?
‘Mijn outfit ligt al klaar! Op de matrozenbijeenkomst van de HU en UU heb ik de pijpen van losse tuinbroeken afgeknipt. Ik heb ‘m gepimpt met bloemetjes en ‘hug me’ erop geplakt. Ook heb ik een zonnehoedje waar ik een regenboog op heb gestreken. En natuurlijk neem ik de transvlag mee. Op de dag zelf laat ik alles gewoon over me heenkomen. Ik ga ervan genieten, maar denk ook aan de serieuze ondertoon.’


Bart Bozon (52) – hij/hem -docent Elektrotechniek

Jonge mensen kunnen zoveel meer groeien als ze kunnen zijn wie ze zijn

Waarom vaar je mee?
‘Voor alle jongeren. Ik hoop heel erg dat de maatschappij veel toleranter wordt. Ik vind het belangrijk dat we als HU laten zien dat we inclusief willen zijn en ik wil als docent binnen het Instituut voor IDE laten zien dat wij daar ook vertegenwoordigd zijn. Vorig jaar was ik er ook en toen kwam ik een oud-student tegen. Daarmee geef ik hopelijk een signaal: “Het is oké hoe je bent.”

En ik vind het ontzettend leuk natuurlijk, het is een groot feest. Iedereen kan zichzelf zijn en dat wordt aan alle kanten toegejuicht. 

Als docent merk ik dat het voor studenten ontzettend belangrijk is dat ze zichzelf kunnen zijn – en dat geldt voor meer dan alleen “queer-zijn”. Ik heb een paar keer een student gehad die in transitie ging van man naar vrouw. Het is ongelooflijk bijzonder hoeveel energie zo’n student krijgt als ze eindelijk zichzelf kan zijn. Er is dan ook weer ruimte om te studeren en je daarop te richten.’

Op welke manier ben jij verbonden met de queergemeenschap?
‘Mijn 17-jarige dochter heeft veel affiniteit met de queercommunity. Een jaar of vier geleden kwam er bij haar op school een GSA. Ik vond dat zo’n goed initiatief en heb samen met een collega wat queeravonden binnen ons instituut georganiseerd. En ik ga af en toe naar een bijeenkomst van de GSA. 

Ik ben een man en getrouwd met een vrouw, dus zit niet in de hoek waar “de klappen vallen”. Maar in mijn optiek is seksualiteit een spectrum dus valt iedereen wel een beetje binnen de community.’

Hoe heb je je voorbereid?
‘Op de matrozenavond heb ik een deel van mijn outfit verzameld. Mijn buurvrouw heeft hartjes op mijn broek gestikt. Ook heb ik een roze hemd en een geweldige cowboyhoed. Ik ga nog wat buttons zoeken.

Aangezien ik zaterdag zo’n vier uur ga dansen op de boot, heb ik dat vorig weekend geoefend op een ander feestje: toen hield ik het anderhalf uur vol, haha. Ik let zelfs een beetje op mijn voeding en gewicht zodat ik het dansen kan volhouden.’


*Op verzoek van de GSA hebben we de bij elke geïnterviewde de voornaamwoorden toegevoegd. Meer weten over voornaamwoorden? Lees ons interview met Jamie.