Nieuws

Ranglijst Elsevier flink opgeschud

Opvallende verschuivingen in het jaarlijkse Elsevier-klassement van de beste hogescholen. Windesheim staat nu bovenaan, terwijl de Avans Hogeschool in Den Bosch afzakt van de eerste naar de vierde plaats. De HU stijgt van de 14e naar de 10e plaats.

Elk jaar neemt Elsevier Thema, een bijlage van het opinieweekblad, een kwart van de vijftig grootste hbo-studies onder de loep. Dit jaar is de tevredenheid gepeild van 4200 hbo-studenten, verdeeld over 21 studies. Het blad stelt – in samenwerking met onderzoeksbureau ResearchNed – vragen over onderwijs, docenten, voorzieningen, roosters en meer.

Wat uiteindelijk de beste hogeschool is? Windesheim heeft dit jaar de meeste nummers 1 in de ranglijst: vijf van de tien onderzochte opleidingen. Bovendien had Windesheim de afgelopen jaren de meeste opleidingen met een eindoordeel dat minstens een zeven was.

Maar aan de kleine Christelijke Hogeschool Ede krijgen alle acht opleidingen van de studenten een zeven of hoger. Het ligt er dus aan hoe je rangschikt. Elsevier adviseert aankomende scholieren om vooral te kijken waar de studie van hun keuze het best uit de bus komt.

In de top van Elseviers ranglijst valt ook de sprong van de Hanzehogeschool Groningen op: van zes naar twee. De Hogeschool van Amsterdam stijgt van tien naar zes. De opvallendste daler is Saxion Hogeschool Enschede, die in de pikorde van nummer negen naar nummer vijftien wegglijdt.

Maar Saxion Hogeschool Enschede heeft wel de meest opvallende winnaar in huis: small business. Met een fabelachtige score van 8,3 laat die opleiding de nummer twee meer dan een punt achter zich: small business van de Hogeschool Utrecht kreeg een 7,2.

De diepste onvoldoende kreeg de opleiding toerisme & recreatie van Stenden Hogeschool: een 3,9 voor de communicatie met studenten, de roosters en de snelheid waarmee tentamens worden nagekeken. 

De populairste hbo-docenten geven les aan de pabo van de Hogeschool Helicon Zeist: ze krijgen een 8,7 voor hun bekwaamheid en inzet. Nu zijn pabo-studenten vaak enthousiast, maar het verschil is toch groot met de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en de Fontys-pabo in Eindhoven, waar de docenten van hun studenten op dat onderdeel slechts een 6,8 krijgen. Maar dat is nog altijd veel beter dan de docenten van de opleiding vastgoed & makelaardij van de Hogeschool Inholland: zij krijgen een 5,1 voor hun bekwaamheid en inzet.

Opvallend zijn verder de klachten en loftuitingen over roosters. Zo krijgen de roosteraars van de opleiding sociaal-pedagogische hulpverlening een 4,2 aan de Hogeschool Leiden tegenover een 7,6 aan de Christelijke Hogeschool Ede: een kloof van 3,4 punten.