Nieuws

Landelijke maatregelen flink aangescherpt, maar op de HU verandert er weinig

Foto: Kees Rutten

Het kabinet maakte gisteren stevige maatregelen bekend om het aantal coronabesmettingen omlaag te krijgen. De komende vier weken leveren we allemaal een deel van onze vrijheden in. Maar op de HU verandert er voorlopig weinig.

De nieuwe maatregelen maken onderdeel uit van een routekaart die is opgesteld. Hoe hoger het aantal besmettingen, hoe harder de maatregelen. Het huidige niveau staat op ‘zeer ernstig’. Daar zijn de nieuwe maatregelen dus op toegepast. Houden we ons hier niet aan dan staat er een algehele lockdown te wachten, aldus de routekaart. In dit artikel noemen we die nieuwe maatregelen en vertellen we hoe het effect ervan zichtbaar is op de HU.

Mondkapjes uitdelen

Eerder werd bekend dat vandaag overal op de HU mondkapjes worden uitgedeeld. Hoewel het momenteel nog gaat om een dringend advies, ziet de HU graag dat iedereen binnen een mondkapje draagt.
Het kabinet besloot gisteren dat er een mondkapjesplicht in binnenruimtes komt, maar dat moet eerst juridisch vastgelegd worden. Tot die tijd geldt een dringend advies, ook op de HU.

Lessen gaan door zoals gepland

Voorlopig schrapt de HU niet in het aantal lessen dat het fysiek geeft. Sta je nu gepland voor een les in een van de gebouwen van de HU, dan mag je gewoon naar De Uithof komen. De HU gaat dus niet meer online lesgeven dan ze tot dusver deed. Pas als het kabinet daar om vraagt, schakelt het onderwijs terug naar volledig online les. Medewerkers en studenten die voor onderwijsdoeleinden naar de HU moeten, zijn dus nog steeds welkom. Maar dus wel met mondkapje op.

Studeren op de HU kan ook nog steeds, de bibliotheek blijft gewoon open. Dat geldt voor zowel locatie Amersfoort als locatie Utrecht. Je moet nog wel altijd van tevoren een plekje reserveren.

Horeca

De landelijke maatregel is dat de horeca vanavond om tien uur de deuren moet sluiten. Alle restaurants en kroegen in de stad gaan dan dicht. Dat geldt ook voor de food courts, laat een woordvoerder desgevraagd weten. De HU wil wel het afhalen van eten faciliteren. Hoe en waar je dan precies je eten kunt bestellen, is nog niet duidelijk.

Verder zijn koopavonden niet meer toegestaan, net als de verkoop van alcohol na 20.00 uur. Boodschappen doen bij de Spar in De Uithof verandert dus niet, die winkel is al elke dag tot 20.00 uur open. Het op zak hebben of gebruik van alcohol of softdrugs is niet toegestaan in het openbaar tussen 20.00 uur en 07.00 uur.

Andere maatregelen die vanaf vanavond 22.00 uur gelden

  • Alle amateurcompetities worden stilgelegd. Iedereen boven de achttien jaar mag alleen individueel sporten. In teamverband kan wel, maar met maximaal vier personen en op afstand. Dat geldt voor binnen en buiten. Sportscholen blijven open, sportkantines, -douches en –kleedkamers moeten dicht.
  • Groepsgroottes worden verder teruggebracht. Een groep mag maximaal uit vier personen van verschillende huishoudens bestaan. Een huishouden mag per dag maximaal drie mensen uitnodigen. Verjaardagen in blokken vieren, is dus niet meer toegestaan. In openbare ruimtes mogen dertig mensen bij elkaar zijn.
  • Ritten met het openbaar vervoer moeten zoveel mogelijk worden beperkt. Moet je naar de HU komen om onderwijs te geven of te volgen, dan mag je uiteraard wel met het ov komen. Premier Rutte vraagt iedereen goed na te denken over reizen in de herfstvakantie.
  • Evenementen zijn verboden, met uitzondering van markten, beurzen, profwedstrijden, betogingen en congressen.
  • Bezoek van musea of bibliotheken moet vooraf worden gereserveerd per tijdvak.

Lees ook: Deze anderhalvemetercoaches wijzen je op de maatregelen.