Het begin van het schooljaar is bij de faculteit Economie en Management (FEM) rommelig verlopen. Er schreven zich veel meer eerstejaars in dan verwacht waardoor er extra klassen werden toegevoegd, lokalen overvol zaten en er te weinig docenten beschikbaar waren. Ook bij het roosteren waren er problemen.
De faculteitsraad ontving klachten en vroeg de directie begin september in een brief om actie te ondernemen. Faculteitsdirecteur Rob van Lambalgen erkent dat de faculteit is overrompeld door de toeloop van studenten. ‘We hebben op het laatste moment zes extra klassen geformeerd, meer docenten aangetrokken en zelfs meer meubilair laten komen’, zegt hij.
Vooraanmeldingen
In de vergadering van donderdag 18 september gaf de directie tekst en uitleg aan de raad. In mei bleken de vooraanmeldingen voor de FEM behoorlijk hoog te zijn. De verwachting was dat het aantal feitelijke inschrijvingen op hetzelfde niveau zou uitkomen als de voorgaande jaren. Maar dat kwam niet uit. Zo’n 1300 eerstejaars stonden er begin september op de stoep; tweehonderd meer dan vorig jaar.
Het groeiende aantal vooraanmeldingen is deels te verklaren omdat eerstejaars zich dit jaar voor het eerst voor 1 mei moesten aanmelden bij DUO: velen deden dat voor de zekerheid bij meerdere opleidingen. Van Lambalgen stelt dat de toename van het aantal feitelijke inschrijvingen niet goed kon worden ingeschat. Daarbij zou het niet verstandig zijn geweest om al bij voorbaat een aantal extra klassen in te plannen: dat zou de faculteit wellicht nodeloos op extra kosten jagen.
Valse start
De faculteitsraad betreurt de gang van zaken en is verbaasd dat er niet tijdig is ingespeeld op de grotere animo. ‘Het leidde tot extra werkdruk voor een aantal docenten en de nieuwe studenten maken een valse start, een slechte eerste indruk die moeilijk te herstellen zal zijn’, meldt de raad.
Van Lambalgen zegt er trots op te zijn dat de faculteit zo snel actie ondernam en waardeert de wijze waarop de betrokkenen de situatie het hoofd hebben geboden. 'Ik vind het heel jammer dat de start voor een deel van onze nieuwe studenten niet vlekkeloos verliep; dat hadden we graag anders gezien en hier trekken we zeker lessen uit.’
Marktaandeel
Bij de voltijd opleidingen van de FEM geldt sinds 2012 een numerus fixus van 1500 eerstejaarsstudenten (met uitzondering van de Engelstalige IBMS). Door de groei van het aantal studenten te beteugelen moest de kwaliteit van het onderwijs worden verbeterd. Omdat de FEM de enige economische faculteit met een studentenstop was, kelderde de instroom van 1800 naar 1100 studenten, ruim onder het maximum van 1500.
Dat de faculteit dit jaar een groeispurt maakt, is volgens Van Lambalgen een bevestiging van het gevoerde beleid: 'De kwaliteit is verbeterd, de Nationale Studenten Enquête liet voor het derde jaar op rij een stijgende lijn zien, de docentwaarderingen blijven stijgen en de opleidingen worden aantrekkelijker gevonden. Wij pakken weer marktaandeel terug. Ik vind dat geweldig.’