Student zonder baan

Samantha: ‘Ik heb ongeveer 150 euro per maand over om van te leven’

Samantha - Foto: Kees Rutten

Een serie portretten van HU-studenten die hun bijbaan of stage kwijtraakten. Deel 5: Samantha Vermeulen (22) is derdejaars Fysiotherapie aan Hogeschool Utrecht. Ze werkte iets meer dan een jaar bij de schoenenwinkel Top Merk Schoenen in Ede.

‘Mijn contract liep af op 8 mei, maar ik had besloten om meteen te stoppen met werken, op deze manier hoef ik niet meer ingepland te worden.’

‘In het begin is de schoenenwinkel twee weken dicht geweest vanwege de coronacrisis. Op een gegeven moment wilden ze toch weer open en kreeg iedere medewerker te horen dat ze graag iedereen weer wilde inplannen en meer uren wilden laten werken.’

Maar ‘s middags kreeg Samantha een mail waarin stond dat haar contract niet zou worden verlengd. Haar leidinggevende wist dat niet en de persoon boven haar leidinggevende ook niet. ‘Niemand wist er iets van. Mijn leidinggevende wist wel dat er binnenkort een gesprek over mijn contractverlenging moest komen. Maar dat is er nooit geweest. Vervolgens is besloten dat mijn contract niet werd verlengd.’

Het werk bij de schoenenwinkel van Samantha was haar enige bijbaan. ‘Ik heb nu geen inkomsten meer, wel de studiefinanciering van DUO, maar dat is natuurlijk eigenlijk een lening.’

Bij de schoenenwinkel verdiende ze zo’n 400 tot 500 euro per maand, dat kon ze goed gebruiken voor haar sociale leven. Gelukkig kan Samantha nu nog rondkomen, ze leent maximaal bij DUO en deed dat al voor de coronacrisis. ‘Ik woon op mezelf waarbij mijn maandelijkse vaste lasten rond de 850 euro zijn. Daar zijn de kosten voor boodschappen nog niet bij opgeteld. Ik heb ongeveer 150 euro per maand over om van te leven.’

Sowieso let ze op de de aanbiedingen in supermarkten, maar nu nog eens extra. Daarnaast zit de horeca dicht, dus daar kan Samantha nu ook op besparen.

Niet meer bij ouders thuis

Samantha zou niet meer bij haar ouders thuis willen gaan wonen en ze denkt dat haar ouder daar ook niet echt op zitten te wachten. ‘Ze vinden dat ik gewoon hier zelfstandig moet blijven wonen. Als ik in financiële problemen zou komen, dan zouden ze me financieel willen ondersteunen.’

Daarnaast woont ze ook al bijna vier jaar op zichzelf dus ze vindt het ook een beetje gek als ze weer bij haar ouders zou gaan wonen. ‘Het op mezelf wonen bevalt me prima.’

In de tijd die Samantha nu over heeft doet ze achterstallig werk voor school. ‘Ik moest nog een verslag afmaken voor een herkansing en één voor een honoursproject. Er zijn wel dingen voor school waar ik nu meer tijd voor heb om dat af te maken.’

Daarnaast besteedt ze meer tijd aan haar vriend. Voorheen moest ze op vrijdag en zaterdag in de schoenenwinkel werken en nu heeft ze die dagen vrij. ‘Nu kunnen we samen wandelingen maken of even naar het dorp gaan.’ Ook houdt ze van puzzelen en sporten, zoals buiten voetballen en basketballen. ‘Die dingen doe ik normaal gesproken niet zou gauw meer. Nu vind ik het ook gewoon leuk om wat te kunnen blijven doen.’

In de zomer hopelijk weer werken

Komende periode denkt ze zich nog te kunnen vermaken. En dus is ze nog niet op zoek naar een andere bijbaan. Voor de zomervakantie zou ze wel graag weer iets willen hebben ‘De meeste bijbanen zijn in het weekend en ik vind het juist fijn om het weekend vrij te hebben, maar om van de zomer zes weken niks te doen, dat trek ik niet, denk ik.’

Financieel komt Samantha voorlopig nog wel rond. Het geld dat ze overhoudt van DUO zet ze op haar spaarrekening.

Als ze weer op zoek gaat naar een bijbaan, wil ze graag opnieuw in een modewinkel werken. ‘Ik vind het leuk om mensen te helpen in een schoenenwinkel of kledingwinkel.’