Nieuws

Samen lunchen tegen de eenzaamheid

Foto: Kees Rutten
Foto: Kees Rutten

Eén op de tien mensen in Nederland voelt zich weleens alleen. Eenzaamheid heeft veel invloed op het leven van studenten en medewerkers. Daarom organiseerde Netwerk USP Inclusief vandaag een lunch in het Bestuursgebouw op het Utrecht Science Park. ‘Ik heb weinig aansluiting met mijn eigen collega’s.’

Vegetarische broodjes met gegrilde groenten en smeerkaas liggen op dienbladen. Koffie, thee en sinaasappelsap staat er ruimschoots naast. De zaal in het UU gebouw vult zich met mensen, eigenlijk alleen maar met medewerkers. Er zijn bijna vijftig aanmeldingen, dat vindt de organisatie Netwerk USP Inclusief ‘best veel’. De zaal ziet er desondanks niet vol uit, want mensen komen tussen twaalf en half twee binnenlopen om te lunchen en sommigen vertrekken daarna weer.

Je eenzaam voelen is geen must om je te mogen aanmelden voor de lunch. ‘Ik werk in dit gebouw en merk dat ik geneigd ben om tussen de middag mijn boterham achter mijn laptop te eten, dus ik dacht: ik ga lunchen en mensen leren kennen.’

 Ik voel weinig aansluiting met mijn eigen collega’s vanwege het leeftijdsverschil 

Iemand merkt op weinig aansluiting te voelen met haar eigen collega’s omdat er een enorm leeftijdsverschil is, maar is wel op zoek naar dat contact: ‘Je moet je eenzaamheid eerst herkennen en erkennen, en dan de moedige stap zetten om hier met mensen in contact te komen.’ Een paar tafels verderop zit een bekende collega. ‘Ik durf nu nog niet zo goed op haar af te stappen, misschien doe ik dat later nog.’ 

Contactgegevens uitwisselen 

Aan de tafel dicht bij de ingang kletsen vier dames. Ze hebben hun e-mailadressen al uitgewisseld. ‘Zodat we in de komende weken een keer samen kunnen wandelen tijdens de lunch’. Er liggen kaartjes op tafel met allerlei vragen om het gesprek in stand te houden, die gebruiken ze niet. ‘Ik heb haar al van alles gevraagd en het voelt alsof ik haar al best goed ken in deze korte tijd.’ Twee van de vier moeten er weer vandoor. ‘Ik moet weer naar kantoor, maar laten we gauw een koffie doen!’ 

Eenzaamheid is een veel groter probleem 

USP erkent dat zo’n lunch geen oplossing biedt tegen eenzaamheid voor een grote groep mensen voor op een langer termijn. Dit is de eerste keer dat ze een lunch organiseren met dit thema en Netwerk USP Inclusief geeft aan nog niet te hebben nagedacht over wat ze in de toekomst met eenzaamheid kunnen doen. ‘Eenzaamheid is een veel te groot probleem. Om het echt op te lossen, daar zijn grotere partijen voor nodig.’