Student in coronatijd

Sarah: ‘Op school motiveer je elkaar om door te werken, thuis is dat anders’

Sarah - foto: Kees Rutten

Sarah van den Donk (19) is tweedejaars Communication and Multimedia Design (CMD) aan de Hogeschool Utrecht. ‘Ik heb geluk dat er bij mijn studie maar weinig schriftelijke tentamens zijn. We moeten vooral verslagen en presentaties maken.’

Sarah vindt het ingewikkeld hoe de studie nu moet. Daarom vindt ze het fijn dat de docenten het reguliere rooster aanhouden. Zo houdt ze structuur in haar dagelijks leven. ‘Het werkt redelijk, maar het is niet te vergelijken met hoe het “normaal” zou zijn. We proberen er het beste van te maken. En tijdens de meivakantie was er geen les, toen raakte ik mijn ritme kwijt. Maar niemand kan nu ergens heen, daarom kwam er uiteindelijk toch een feedbackmoment in die week.’

Microsoft Teams is voor Sarah een goede oplossing, vooral dankzij de chatmogelijkheid en de ruimte om Powerpoints te uploaden. ‘In het begin begreep ik het nog niet zo goed, maar nu vind ik het een overzichtelijke plek voor de online lessen.’

Contact met klasgenoten heeft ze minder en dat vindt ze jammer. ‘Op school stonden we bijvoorbeeld voor het klaslokaal te wachten op de docent en dan kwam er vanzelf een gesprek over de projectopdrachten met klasgenoten. Daardoor kwam je gezamenlijk met nieuwe ideeën. Dat gaat nu natuurlijk niet zo makkelijk.’ Maar via Facetime heeft ze nu meerdere keren contact met klasgenoten over hun projectopdrachten.

Sarah moet nog één schriftelijk tentamen maken. Het is nog niet duidelijk wanneer dit kan of dat er een vervangende opdracht komt. ‘Ik heb geluk dat er bij mijn studie maar weinig schriftelijke tentamens zijn. We moeten vooral verslagen en presentaties maken. We worden beoordeeld op ons product en onze inzet. Ik denk dat ik mijn studiepunten kan halen, maar ik weet niet wat ik van dat ene schriftelijke tentamen nog kan verwachten.’

Graag weer naar school

Sarah mist haar klasgenoten. ‘Ik heb school altijd leuk gevonden omdat je met andere kan kletsen en dat werkt ook goed om de opdrachten te kunnen maken. Ik weet niet hoelang we dit afstandsonderwijs nog kunnen volhouden.’

Natuurlijk hoopt ze dat in september hogescholen open kunnen. Dan begint ze bovendien aan haar minor in Gent. Ze vindt het heel belangrijk om naar het buitenland te kunnen voor haar studie en kijkt er erg naar uit. Het frustreert haar dat het nu onzeker is.

Bij de online lessen gebruiken de meeste docenten Powerpoints. ‘Daar gaan we redelijk uitgebreid op in tijdens de les en we kunnen tussendoor vragen stellen. Zoals we normaal gesproken ook doen in een klaslokaal. Het is wel vergelijkbaar met hoe het was. Al doet iedere docent het op een andere manier.’

Of Sarah nog motivatie heeft? ‘Nu nog redelijk veel, ik ben bezig met een leuke opdracht. Maar ik denk dat mijn motivatie wel minder gaat worden.’ De quarantaine heeft lang genoeg geduurd, zo voelt het. ‘Ik zit elke dag op dezelfde kamer achter mijn laptop, fiets niet meer naar het station en kan momenteel ook niet werken. Elke dag is zo eentonig.’

Uitstelgedrag

Ze heeft wel wat last van uitstelgedrag. ‘Na de les bleef ik vaak nog een tijd op school zodat ik daar een groot deel van de schoolopdrachten kon maken. Op school motiveer je elkaar ook na de les om door te werken. Bij mijn opleiding is samenwerken heel belangrijk. Nu ik alleen thuis zit, is dat heel anders.’

In het begin van de quarantaine dacht Sarah nog: het is wat het is. Maar haar geduld wordt steeds minder. Natuurlijk vindt ze het logisch dat alles geleidelijk moet, zowel het openen van scholen als de horeca. Maar: ‘Ik mis het gewone leven nu echt wel.’