Interview

Snackspert: Oud-HU’er Eke is de bekendste ‘snackfluencer’ van NL

Bron: Instagram snackspert

‘Geen snack is mij te gek’, is het motto van Eke Bosman (31). De oud-HU’er is snack recensent- en influencer en heeft meer dan honderdduizend volgers op Instagram. 17 mei spreekt hij op een event van Podium. Aan Trajectum vertelt hij over zijn verjaardagscadeau en vlees eten, én hij heeft de ultieme snack-tip voor Utrechtse studenten.

Op zijn 31e verjaardag kreeg hij 80 kilo – zijn gewicht- van zijn favoriete mayonaise (Brander Oliehoorn) en een meterslange Van Reusel XXXXXXL-frikandel van zijn collega’s bij 538.

Dat is nu twee maanden geleden. Is het al op?
‘Haha, nee nog niet. Ik heb er nu één meter van op en de andere meter ligt in de vriezer, in stukken. Het team van Radio 538 heb ik getrakteerd op flessen mayonaise. Veel vrienden gemaakt dus.’

Je bent snack-influencer. Wat houdt dat in?
‘Ik schrijf drie á vier recensies per week over snacks op Instagram. Van diepvriespizza’s en restaurants tot sauzen. Het begon als grap, negen jaar geleden. Volgens mijn vrienden praatte ik te veel over snacks. Ze grapten dat ik snackrecensent moest worden. Ik maakte de Instagrampagina snackspert en sinds drie jaar gaat dit echt heel goed. Dat merk ik onder andere aan wat het opbrengt: een modaal inkomen (ongeveer 2600 euro netto bij een fulltime baan, red.). Ik besteed er 25 uur per week aan. Dat is inclusief samenwerkingen, planningen, invalshoeken bedenken en reistijd naar snackbars of restaurants. Tegenwoordig word ik ook gevraagd bij talkshows als snack-expert: bij Beau vertelde ik over de oudekaasbitterbal. Negen weken geleden tekende ik een boekcontract voor een eigen snackspert-boek. In 2022 presenteerde ik de podcast Snackspeditie. Daarnaast werk ik dus nog parttime bij 538 als content creator.’

Droge grapjes

Per recensie beschrijft Eke in zo’n tien tot twintig zinnen hoe de snack smaakt, inclusief droge grapjes. Voorbeeldje, over een pizza: ‘Ik ging voor de Ron Blaauw-special en mán dat was een net zo’n goeie beslissing als het besluit van RTL om The Masked Singer in Nederland uit te gaan zenden.’
Over een kipcornbroodje: ‘Bij mij heerste er een vloek, want iedere keer dat ik naar de Vomar of Dirk ging was dat broodje áltijd uitverkocht. Beetje zoals vroeger dat dat ene meisje (of jongen) waar je zo verliefd op was, continu bezet bleek te zijn.’

Onder de recensie zet hij de hoeveelheid sterren voor de snack. En de plaats, de winkel en de prijs waarvoor je hem kunt kopen.

Waarom denk je dat je zo populair bent?
‘Waarschijnlijk omdat het onderwerp zo toegankelijk is. Andere foodbloggers-recensies plaatsen iets over een chic diner in Amsterdam, maar ik test een doodnormale diepvriespizza of een burgertent in Arnhem. Mijn recensies zijn simpel, met een vleugje humor. Om snacks te beoordelen en te eten, hoef je geen pretentieuze kenner te zijn. Ik denk ook dat mijn smaak best gemiddeld is.’

Tekst loopt door onder de foto.

In 2010 begon je met je studie Journalistiek aan de HU. Wat snackte je als student?
‘Als student was ik minder bezig met hoe lekker de snack was. Ik bestelde een frikandel speciaal bij m’n biertjes en dat was goed. Pas in 2014, na mijn studentenperiode, begon ik meer verschillende smaken en kwaliteiten uit te proberen. Voor studenten heb ik de ultieme tip in Utrecht: Broodjeszaak Ten Beste. Daar verkopen ze de Pizza Marjolein, een Turkse pizza met twee kroketten erin, afgetopt met knoflooksaus. Na het uitgaan is hij hemels.’

Hoeveel snacks eet je gemiddeld?
‘Alle snacks die ik eet, recenseer ik ook voor mijn Instagram. Dus ik eet drie tot vier snacks per week. Maar omdat dat de ene keer een tussendoortje is en de andere keer een maaltijd, valt het best mee. Voor mijn gezondheid hoef ik niet te vrezen.’

Hoeveel vlees eet je?
‘Als ik buiten de deur eet, eet ik 80 procent vlees en 20 procent vegetarisch. Vega-aanbod is er steeds meer, maar voor echt lekker vegetarisch eten ga ik toch liever naar een specifiek vega-restaurant. Bij een “normaal” restaurant kies ik sneller voor vlees, omdat zij vaak minder ver zijn qua vleesvervangers. Al hebben snackbars steeds vaker geweldige vega-kipcorns. En er is goede hoop voor de toekomst.’

Probeer een heerlijke kalfsrollade met mierikswortel maar te laten staan

Word je ooit vegetariër?
‘Thuis eet ik 60 procent vegetarisch. Vleesvervangers uit de supermarkt worden steeds beter. De vegakip vind ik lekkerder dan de echte kip. Echte kip vind ik droog en smaakloos. Bij vegakip is echt nagedacht over de smaak en dat proef je. Toch denk ik dat ik nooit vegetariër zal worden. Ik heb een notenallergie, dus ik kan al geen vleesvervangers met noten eten. En ik ben ook maar een mens. De verleiding van vlees in restaurants is te groot: probeer een heerlijke kalfsrollade met mierikswortel maar te laten staan.’

Krijg je kritiek als je het eten van vlees promoot?
‘Nee, amper. Ik probeer ook steeds meer vegetarische opties aan te prijzen en daar krijg ik veel positieve reacties op. “Voor iemand die een breed publiek aanspreekt, test je best veel vega-dingen” bijvoorbeeld. Er zijn juist vleeseters die vinden dat ik te veel vega-snacks test, en dat ik een vegaburger geen burger mag noemen.
Ik probeer na te denken over duurzaamheid en de impact van mijn vleesconsumptie op mijn volgers. We weten steeds beter wat vlees voor impact heeft op het klimaat en we zijn op de goede weg om dit duurzamer te maken, maar alles heeft tijd nodig.’

Utrecht Maakt Kennis

Woensdag 17 mei is Eke te gast op het event Utrecht Maakt Kennis – Vleeskeuring van Podium, het culturele platform van de HU. Hij praat daar over de afwegingen die hij maakt in het recenseren van vegan- en vleesproducten, en wat hij denkt dat er moet veranderen om iedereen zo duurzaam mogelijk te laten snacken.

Andere gasten van de avond zijn onder andere onderzoekers van het project Dierzaam en de eindredacteur van Keuringsdienst van Waarde.