Op dinsdag 11 februari verzamelden zich zo’n vijftig studenten, docenten en ict-professionals in een collegezaal op Heidelberglaan 15. Het Institute for ICT bood zo een kans om te netwerken en kennis op te doen over robotica.
Drie sprekers deelden hun kennis en ervaringen. Rik Lafeber en Chun Fei Lung, beiden docent-onderzoekers bij het lectoraat Smart Systems for Healthy Living, trapten af met een presentatie over het project Robosub, dat gaat over autonome onderwaterrobots. Ze werken daarbij samen met afstudeerders van Technische Informatica en een AI-alumnus van de HU.
Vervolgens nam Veerle Hobbelink, docent Artificial Intelligence bij HBO-ICT, het woord. Zij is sinds oktober 2023 ook als junior-onderzoeker verbonden aan het lectoraat Smart Systems for Healthy Living. In haar onderzoek richt ze zich op sociale robotica. In haar presentatie toonde ze de veelzijdigheid van sociale robots. Ze kunnen op veel manieren ondersteuning bieden in bijvoorbeeld het onderwijs en de zorg. ‘Wat ik mooi vind aan sociale robots is hun veelzijdigheid en potentieel om verschillende aspecten van ons leven te ondersteunen,’ zei Veerle.
Kosten en vertrouwen
De laatste spreker, Martijn van Zeeland, is derdejaars student Business IT & Management. Hij volgde afgelopen semester de minor Social Robotics. Daarin werkte hij samen met drie anderen aan een pilotonderzoek naar de inzet van sociale robotica voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking. Hoe kan deze technologie emotionele ondersteuning bieden aan deze doelgroep? Zijn verhaal liet zien hoe ICT en maatschappelijke impact hand in hand kunnen gaan.
De grootste struikelblokken in robotica liggen momenteel bij kosten, beveiliging en ethiek, zo leerden we deze middag. Sociale robots kunnen op veel plekken, zoals de zorg, belangrijk zijn. Maar ze zijn vaak nog erg duur. Daarnaast is er bijvoorbeeld de kwestie van privacy: wat gebeurt er met de informatie die mensen aan een robot toevertrouwen?
ICT’ers met echte interactie
André Veelders, opleidingsmanager bij het Institute for ICT, benadrukte bij deze meetup hoe waardevol het is dat ICT-studenten in de praktijk werken met echte doelgroepen: ‘De gemiddelde ICT’er zit vaak achter zijn computer, maar hier zie je dat studenten echt de interactie opzoeken met mensen. ICT is niet langer iets wat zich achter gesloten deuren afspeelt; het is een integraal onderdeel van onze samenleving.’
’Het is een eye-opener om te zien hoeveel mogelijkheden er zijn met robotica’ zei iemand in de gesprekken na afloop bij de borrel en pizza. ‘Het gaat allang niet meer alleen om technische snufjes, maar ook om toepassingen in de zorg, journalistiek en zelfs psychologie.’ Eén ding was zeker: er zullen nog veel meetups volgen, in de volle breedte.