Lifestyle

(Stad)Huis van de Poëzie

Op nationale Gedichtendag opent Utrecht haar stadhuis voor de vijfde editie van het Huis van de Poëzie. Voor één avond regeert niet de politiek, maar de poëzie. Van trouwzalen tot burgemeesterskamer, van bodekamer tot raadzaal: op donderdag 27 januari maken raadsleden en ambtenaren plaats voor dichters. Verdwalen in het uitgebreide programma en de kamers van het stadhuis gaat je vanavond niet gebeuren: stadsdichter Ingmar Heytze kruipt voor ons in de rol van gids en geeft je zijn top 3 tips.

Het Huis van de Poëzie strijkt elk jaar neer op een andere Utrechtse locatie die op zichzelf al een avondlijk bezoek waard is. Het Huis van de Poëzie beleefde zijn eerste editie in 2007 in Sterrenwacht Sonnenborgh. Rond de 300 bezoekers dwaalden door het wonderlijke gangenstelsel van dit Utrechtse bastion. In 2008 namen de dichters voor een avond bezit van het Geldmuseum. Het Utrechts Archief en hotel/restaurant De Rechtbank vormden een jaar later het decor van het Huis en de vorige editie vond plaats in Grand Hotel Karel V.


(Ingmar Heytze)

TOP 3 acts die je volgens stadsdichter Ingmar Heytze écht moet zien:

1. Drie bundelpresentaties achter elkaar in de Grote Trouwzaal
‘Poëzie is een verzameling gelukkige momenten die af en toe stollen in een dichtbundel. In het Huis worden maar liefst drie kakelverse bundels achter elkaar gepresenteerd: het debuut van de absurdist Bernard Christiansen, de nieuwe bundel van Vrouwkje Tuinman, en een prachtverzameling ongepubliceerd werk van Hagar Peeters. Wil je drie blije dichters zien met bundels die nog naar verse drukinkt ruiken? Blijf dan gewoon de hele avond in die trouwzaal zitten!’
Grote Trouwzaal, Vrouwkje Tuinman (20.15 uur), Bernhard Christiansen (21.15 uur) en Hagar Peeters (22 uur)

2. Gerrit Komrij in de burgemeesterskamer
‘Je zult ze niet vaak samen treffen, en zeker nooit meer in de werkkamer van de burgemeester zelf: Gerrit Komrij, de allereerste Dichter des Vaderlands ooit, en Aleid Wolfsen, de huidige burgemeester van Utrecht. De kamer is niet groot, dus het is maar voor enkele tientallen gelukkigen weggelegd. Kortom: ga op tijd in de rij liggen als je dit wilt zien!’
Burgemeesterskamer, 20.30 uur

3. De Donkere Kamer van Het Poëziecircus
‘Het aardige aan poëzie op Gedichtendag is dat je er niet meer dan een stem voor nodig hebt. In een totaal verduisterde kamer luisteren naar de beste dichters van ons land kan in de Donkere Kamer van het Poëziecircus. Hoe je die vindt? Dat is heel eenvoudig, je volgt gewoon het spoor terug van mensen die met hun handen boven hun ogen lopen te knipperen tegen het schelle licht.’
De Donkere Kamer is open van 20.30 tot 23.30

Huis van de Poëzie 2011
Bij een locatie op stand horen dichters met allure: J.Bernlef, H.H. ter Balkt, Pieter Boskma, Antoine de Kom, Peter Verhelst, Joost Zwagerman en Eva Gerlach zijn slechts een paar van de ruim dertig dichters die deze avond hun poëzie voordragen. Daarnaast komt ook de relatie tussen poëzie en muziek aan bod tijdens optredens van Peter te Bos en John Cameron (Claw Boys Claw), Andy & the Androids, rappers PAX en Kapabel en Martin Buitenhuis (Van Dik Hout) die een gedicht van Hagar Peters zal zingen.
Nieuw is de zogenaamde Dichtersvergadering: in de raadszaal zullen steeds een aantal dichters plaatsnemen die, onder leiding van Ruben van Gogh (van het Utrechts Dichtersgilde), door middel van gedichten op elkaar zullen reageren. Er zullen hierbij ook een aantal jonge dichters aanwezig zijn (Ellen Deckwitz, Peter Knipmeijer, Simon Mulder en Nienke Esther Grooten) die eerder ook deelnamen aan poetry slams en dus geoefend zijn in deze interactieve vorm van voordrachtkunst.
Kijk meer informatie en het volledige programma op: www.huisvandepoezie.nl

KAARTEN
Kaarten voor dit festijn kosten 10 (U-pas, CJP) of 15 euro en zijn te koop bij Boekhandel Savannah Bay, Boekhandel Bijleveld, Louis Hartlooper Complex en op het kantoor van de SLAU (Lange Nieuwstraat 21) of online via www.huisvandepoezie.nl.

WINNEN
Win twee vrijkaarten voor Huis van de Poëzie en een dichtbundel! Kijk hier voor de prijsvraag.